– Vi är här för att motverka diskriminering, rasism och främja ett inkluderande klimat och samhälle för samtliga invånare i Hävla. Det de nyanlända saknar mest är att kunna kommunicera på sitt nya språk. Därför har vi kört språkcafé varannan torsdag sedan januari och när inte vi är här så är det några kvinnor från Hävla som håller i det hela, berättar Nadia Bednarek, från Byrån mot diskriminering i Östergötland.

En av dessa kvinnor är Margareta ”Maggan” Ohlsson, Hävlabo sedan 1994.

– Flyktingarna har berikat mitt liv något oerhört. Vi är några som försöker att hitta på aktiviteter tillsammans, det kan vara syjunta, middagar eller olika fester. Valborgsfirandet var en riktig succé. Själv har jag fått vänner för livet, säger hon.

Artikelbild

| Gör mycket. Hävlabon Margareta "Maggan" Ohlsson gör mycket för att flyktingarna ska känna sig välkomna i Sverige.

Totalt är det cirka 130 människor från främst Syrien, Eritrea och Somalia som bor på flyktingförläggningen Kenoro Camp i Hävla.

– Jag är glad att jag är i Sverige och slipper vara rädd för kriget i mitt hemland. Men jag har varit här i ett år och det finns ingenting att göra och det är långt till någon annan stad. Det är ett problem, förklarar Roksa Shaker, som snart hoppas få en egen lägenhet och börja lära sig svenska på riktigt.

22-årige Mohammad Khaled Alkhirat, även han från Syrien, delar Roksas uppfattning.

– Sova, äta, sitta framför datorn och sova igen. Det blir tråkigt. Jag vill in i samhället och bidra på något sätt, förklarar han.

Artikelbild

| Nöjd. Nadia Bednarek, från Byrån mot diskriminering i Östergötland, var mycket nöjd med eftermiddagen i Hävla.

Den här eftermiddagen var det i alla fall full fart i den lilla bruksorten. Det bjöds på grillning, pyssel för barnen, språkcafé och bollsporter.

– Idag är det roligt, konstaterar Roksa.

Artikelbild

| Egen lägenhet. Roksa Shaker flydde från Syrien och har varit i Sverige ett år. Hennes högsta önskan är att få en egen lägenhet och börja studera svenska.

Marieborgs folkhögskola hade en temaklass på plats.

– Vi hörde talas om Kenoro Camp och eftersom klassens tema handlar om internationellt arbete så passade det bra, förklarar läraren Louise Malmström.

Artikelbild

| Vill bidra. Mohammad Khaled Alkhirat vill bort från flyktingförläggningen och bidra till det svenska samhället.

Nu var det väl inte mängder med ortsbor på plats för att lära känna de nyanlända och umgås med dem, men det blev ändå en trevlig eftermiddag som uppskattades av alla som var där.