Jättetappet och den stora framgången för Sverigedemokraterna svider rejält. Det syntes tydligt i ögonen på kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson under valnatten. Glansdagarna är över. S har inte ens längre majoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. För MP blev valet en katastrof. Miljö- och samhällsbyggnadsrådet Herman Vinterhjärta kommer med all säkerhet att förlora sin rådspost. 442 röster i kommunvalet och ett mandat i kommunfullmäktige kommer inte MP långt med. "Det går inte att med trovärdighet ge ett parti med ett mandat en rådspost", sa Jeansson direkt efter att valresultatet var klart.

Det som talar för att Jeansson kommer lösa den politiska knuten är personkemin mellan de ledande företrädarna för partierna. Det är betydligt enklare att få till breda samarbeten på lokal nivå än på riksplanet. "Kommunpolitik handlar mycket mer om praktiska lösningar, än på riksnivå, och gör det hela enklare på det viset", konstaterade Vänsterpartiets Stefan Carlsson som har regerat med allianspartier förut.

Att SD skulle få en vågmästarroll är helt utsiktslöst och ingenting de själva tror kan bli verklighet. Det har övriga partier sedan länge slagit fast.

Artikelbild

Jeansson hade redan innan valet sonderat terrängen med Hugo Andersson i Centerpartiet. Får Jeansson med sig honom blir Kristdemokraterna med Marie Johansson i spetsen inte alltför svår att få med på banan. Johansson har tidigare sagt att KD borde ta för sig mer i politiken i Finspång. Liberalerna med Britt-Marie Hamnevik Söderberg går kanske också att locka. Moderaterna med Inge Jacobsson och Carl-Gustaf Mörner, som förgrundsgestalter, är också en given spelare i de förhandlingar som nu pågår. "Det förhandlas åt alla håll och kanter, det är riktigt spännande", förklarade Inge Jacobsson nyligen.

Hur brett ska då Jeansson gå och hur brett behöver hon gå? Ska hon hålla fast vid V och MP och försöka få med sig KD och C? Det skulle sammanlagt ge 27 mandat i kommunfullmäktige av 45 möjliga? Det skulle räcka att få med sig Centerpartiets tre mandat för att få majoritet tillsammans med V och MP. Eller tänker hon ge MP foten helt? S+C+V är ett tänkbart alternativ som ger 24 mandat och majoritet. S+V+KD ger 23 mandat och också majoritet i kommunfullmäktige, om än en svag majoritet om några ledamöter skulle vara borta. S+V+M+C skulle ge hela 32 mandat och en stark majoritet. S+V+M+KD blir nästan lika starkt med 31 mandat. Ulrika Jeansson har till den 17 oktober på sig att få ihop ett samarbete som ger en ny politisk majoritet. Då är det dags för första kommunfullmäktige för den nya mandatperioden och en ny tid för socialdemokratin i Finspång.