Årets lucia tas fram på nytt sätt

Luciakandidaterna får själva vara med och bestämma vem som ska bli lucia.

Förra årets luciakandidater tillsammans med Arne Dagmalm från Lions. I år kommer kandidaterna själva att vara med och bestämma vem som blir lucia i Finspång.

Förra årets luciakandidater tillsammans med Arne Dagmalm från Lions. I år kommer kandidaterna själva att vara med och bestämma vem som blir lucia i Finspång.

Foto: Arkivbild/Ida Larsson

Finspångs kommun2019-10-06 20:00

Finspångs lucia 2019 kommer inte att utses på det vanliga sättet, det vill säga via röstning av allmänheten. I år har Lions istället startat ett samarbete med Kulturskolan, där ledarna tänker annorlunda.

– Vi tycker inte det känns bra med en allmän röstning. Nu tar vi ledare en diskussion med luciakandidaterna och beslutar gemensamt om vem som blir lucia. Med det arbetssättet tror vi att vi når fler tjejer som är duktiga sångare, men kanske inte vill vara lucia, säger Sofia Söderqvist Karlsson, sångpedagog vid Kulturskolan.

Det är hon och stråkpedagogen Åsa Eriksson Wärnberg, som har hand om årets luciauttagning och också ska coacha tjejerna som anmäler sitt intresse.

– Det ska bli jättekul. Det är redan en tjej som har skickat in intresseanmälan. Vi vill ha så många ansökningar det bara går, berättar Sofia.

Finspångs lucia och hennes tärnor har varje år ett hektiskt schema för att hinna med alla platser och företag de ska besöka. 

– Förmodligen kommer vi fortsätta med Kulturskolans luciafirande parallellt med Finspångs lucia. Schemat är redan tufft, så det blir nog bäst. Annars skulle Finspångs lucia få alldeles för mycket att göra,  poängterar Sofia Söderqvist Karlsson.

För att kunna söka till Finspångs lucia måste du vara tjej mellan 15 och 21 år. Luciakröningen brukar äga rum i Risinge kyrka, men ändras i år till Kulturhusets stora scen. Datum för kröningen är lördag 7 december.

– Det är en tradition att ha kröningen i kyrkan, men vi vill prova något nytt i år och ha det mer centralt. Det blir enklare för folk att ta sig dit, jämfört med kyrkan, anser Arne Karlsson, från Lions.

En entréavgift kommer att tas ut.

– De pengarna går till kyrkornas insamling till behövande barnfamiljer, som får stöttning under julen. Pengarna kommer också gå till att vi i Lions kan åka runt på äldreboenden och spela musik, sjunga och bjuda på kaffe, förklarar Arne.

Vem som blir årets lucia avslöjas 1 december under julmarknaden i centrum.

– Då kör vi för första gången en julmarknad i P-huset i Kristallen. De flesta som har marknadsstånd vill stå där det är hyfsat varmt, vilket det är i P-huset, säger Arne Karlsson.

Det är 52:a året som Lions är med och arbetar med Finspångs lucia och det första året man gör det i samarbete med Kulturskolan.

– Det tidigaste jag kan hitta om att det fanns en officiell lucia i Finspång är från 1943. Längre bak än så kan jag inte gå i tidningsklippen, berättar Arne Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!