Det finns ett starkt motstånd när det gäller förslaget att stänga vattenverket i Finspång och hämta vatten från Norrköping via överföringsledning mellan kommunerna. Nyligen berättade vi om att flera personer varit drivande i frågan var Finspångsborna ska få dricksvattnet ifrån.
Lars Oscarsson och Örjan Fritiofsson är två av de mest engagerade. På mindre än tre veckor samlades över 2 000 namnunderskrifter in för en folkomröstning, som lämnades över till kommunledningen i tisdags.
Men det visade sig att namninsamlingen inte kunde diarieföras på rätt sätt, enligt kommunallagens bestämmelser.
– Jag hade kollat runt på internet, googlade fram att det skulle räcka med namn och personnummer, förutom de fyra sista siffrorna. Blev lite vilseledd, det är beklagligt. Men bara att pudla och erkänna att det blev fel, säger Lars Oscarsson.
– Den kommunala varianten ska göras på ett speciellt sätt. Vi skulle ha kollat med kommunen först, säger Örjan Fritiofsson.
Bunten med namn har överlämnats till kommunens kansli, som bedömer insamlingsmaterialet.
– Det behövs namn, namnteckning, kompletta personnummer och adress. Det innebär att det var nästintill omöjligt att kontrollera de här namnen, säger kommunalrådet Mats Annerfeldt (S).
Han betonar att den här typen av namninsamling måste vara utförd på korrekt sätt.
– Vi måste följa lagar och riktlinjer. Kontakt ska tas med de ansvariga för namninsamlingen och sedan ska vi ha en dialog med dem, säger Mats Annerfeldt.
Kampen för att få till en folkomröstning fortsätter.
– Vi ger oss aldrig. Vi fortsätter på samma sätt med namninsamlingar igen. Jag tror det här gör folk mer förbannade. Det är så många som tycker helt annorlunda mot politikerna, säger Örjan Fritiofsson.
– Det är mycket jobb som ska göras igen, men vi tar nya tag och uppmanar folk att skriva på igen. Beslutet om vart vattnet ska tas ifrån är en fråga som det ska levas med i hundra år. Vi kommer inte ge oss, säger Lars Oscarsson.
Vad händer om det görs en ny namninsamling, som inkommer till kommunen?
– Då görs det nya kontroller av materialet, sedan ska ärendet beredas innan det går vidare till kommunfullmäktige, säger Mats Annerfeldt.
Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) ska en rådgivande folkomröstning hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.