Allt fler intresserar sig för polisyrket
Finspångspolisen bjuder in till en informationskväll om polisutbildningen den 31 augusti.
Informationskvällarna om polisutbildningen är populära. Pernilla Isaksson och Catrin Lantz är två Finspångsbor som nappat på polisyrket.Foto: PRIVAT
Foto: Fotograf saknas!
Rekryteringschefen Åsa Larson medverkar under informationsmötet och drar riktlinjerna i stort om antagningskraven och själva utbildningen. Deltar gör även poliser från närpolisområdet som berättar om arbetsuppgifterna och delar med sig av sina erfarenheter från vardagen. Den här typen av informationsmöten planeras under samma period i Norrköping, Linköping, Motala, Mjölby, Valdemarsvik och Åtvidaberg.
- Flera av dagens poliser är från Finspång eller bor på orten, men det gör ingenting om vi blir fler, säger Tony Georgson.
Många sökande
NT skrev i våras att många vill bli poliser. 5 939 personer sökte till polisutbildningen som börjar i januari 2005. 266 är östgötar. Östergötland har alltid haft mängder av sökande. Länet ligger stadigt runt 250, förra året var motsvarande siffra 254. Även östgötskorna gillar polisyrket. I år var 39 procent av de sökande från Östergötland kvinnor. Däremot har sökande med invandrarbakgrund i länet minskat. Rikssnittet ligger på 15 procent, i Östergötland är motsvarande siffra tolv procent. Som mest har 19 procent av länets sökande haft invandrarbakgrund.
Högskolepoäng lockar
För att göra polisyrket ännu mer attraktivt föreslår majoriteten av polisstudenterna att utbildningen ska ge högskolepoäng. Så är inte fallet i dag. Två av tre studenter vill också ha en möjlighet att forska. Polisförbundet anser att det är hög tid att reformera polisutbildningen så att den blir en riktig högskoleutbildning som leder till högskoleexamen.
- Utbildningen borde vara organiserad så att den ger högskolepoäng i de teoretiska ämnena. Eleverna läser bland annat juridik, beteendevetenskap och psykologi, säger Lars Erik Jonsson, personalchef vid polisen i Östergötland.
I den senaste sökomgången konkurrerar 5 939 sökanden om 528 platser. Det är en liten utökning av antalet utbildningsplatser. Polisutbildningen finns på tre orter i Sverige: Stockholm, Umeå och Växjö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!