Anneli, 36, bytte bana: Från utbränd chef till harmonisk arborist

Arboristen Anneli Lewis Skoglund vårdar numera träd i Finspång. Drömhuset i Hällestad har också gjort att hon kan utöka sin verksamhet.
– Det är väl inte just risken jag gillar, men det gör att man blir så hyperfokuserad, säger hon.

Arboristen Anneli Lewis Skoglund och hennes sambo köpte en gård i Vargfallet, Hällestad och flyttade in våren 2024.

Arboristen Anneli Lewis Skoglund och hennes sambo köpte en gård i Vargfallet, Hällestad och flyttade in våren 2024.

Foto: Jenny Borg

Finspång2025-02-08 05:00

– När jag var ny i branschen kändes det som om ingen visste vad en arborist var, nu verkar fler ha koll, säger Anneli Lewis Skoglund.

Anneli berättar att arboristerna ökar i antal och att folk generellt ser på träd på ett annat sätt idag än för ett tiotal år sedan. 

– Man förstår att det finns mer att göra med ett träd än att fälla det eller låta det vara.

undefined
Arboristen startade eget företag efter många år som anställd. Nu kan hon styra över sina jobb helt själv.

Samtidigt som att fler beaktar de biologiska värdena hos träd ställer Naturvårdsverket och länsstyrelsen högre krav på att bevara naturen.

– Det är väldigt sällan träd med risker i sig behöver fällas. Oftast går det att stabilisera upp eller avlastningsbeskära det, säger arboristen som hellre vill fria än att fälla ett träd.

I våras gick flytten till Finspång. Anneli och hennes sambo Linnea har varit sugna på hus sedan de träffades men började med en lägenhet i Linköping. Annelis föräldrar bor i Hällestad och till slut kom området på tal.

undefined
Säkerheten är a och o i Annelis yrke. Utrustningen påminner lite om den som en klättrare har men är anpassad för att hänga i under många timmar på ett arbetspass.

– Jag har sett det här huset när jag varit hos mamma och pappa och alltid tänkt att det ser mysigt ut. Så dök det upp på Hemnet.

Det var ett litet hus med stor tomt och små uthus – allt som paret sökte.

– Vi hade sagt att vi inte orkar med ett renoveringsprojekt. Men det kändes så bra här.

Under husvisningen gick Anneli och Linnea ner till sjön precis intill och samlade sina tankar.

undefined
Annelis och Linneas gård är från 1800-talet och framförallt boningshuset måste totalrenoveras för att bli beboeligt. Anneli ser mycket potential i gården, kanske att addera ett snickeri till sin verksamheten.

– Då flög det förbi en kungsfiskare, en illblå liten fågel. Och vi såg det som ett tecken. "Vi kör".

Gården har bjudit på möjligheter för Annelis företag. Hon har utökat verksamheten med ett sågverk för att kunna sälja plankor av träden hon fäller, när det måste göras.

undefined
Sedan flytten har Annelis sambo Linnea också startat eget företag inom naturvård och deras arbetsvägar har korsats mer än en gång. De träffades på ett byggläger för många år sedan.

Anneli började sitt yrkesliv som inredningssnickare men ledsnade på bullret och dammet inomhus. Hon gjorde ett test online för att se vilket yrke hon skulle passa för och arborist kom upp.

– Det kändes helt rätt redan då och har känts bra sedan dess.

Även om det är ett högriskyrke har Anneli varit skonad från olyckor.

undefined
Arboristen känner sig i regel trygg i trädet, omhuldad av grenarna, om inte trädet är väldigt dåligt. Sektionsfällning, om något, kan vara lite läskigt: att skala av alla grenar tills det bara är en hög påle.

– Det är väl inte just risken jag gillar, men det gör att man blir så hyperfokuserad. Det är väldigt skönt att släppa allt annat och fokusera, eftersom mitt liv hänger på det här repet. Jag blir väldigt "mindful".

Hon var anställd i över åtta år på ett arboristföretag och blev till slut platschef.

– Sedan brände jag ut mig ganska snabbt, det blev för mycket.

undefined
Anneli Lewis Skoglund besiktar en kronstabilisering hon satt upp i den tjugo meter höga eken för att förhindra att stammen delar upp sig mer än den redan gjort.
undefined
Anneli Lewis Skoglund älskade att klättra i allt möjligt som barn. Nu får hon göra det på arbetstid.

Hon trodde först att två veckors sjukskrivning skulle räcka, men det skulle dröja nästan fyra år innan hon kunde jobba som vanligt igen.

– Väl hemma under sjukskrivningen kom allting ikapp och det blev bara värre. Det var en tuff period, men det slutade också med att jag träffade Linnea och blev dökär.

Hon klev ner från chefsrollen men fick ändå inte vardagen att fungera. Hon fick rannsaka sig själv och rensa bort allt som stal energi i livet. 

undefined
Anneli har vunnit trädklättrings-SM flera gånger, senast 2024. Dock överlät hon VM-platsen till silvermedaljören eftersom hon och sambon precis köpt ett renoveringsobjekt till gård.

– När jag väl hade fått ansvaret var det väldigt svårt att backa bandet. Man måste nästan kasta om allt.

Sagt och gjort: Anneli startade Skoglunds Trädvård. Nu är hon sin egen platschef och försöker att inte säga ja till alla jobb. Anneli får ofta frågan om hur det är att vara kvinna i ett mansdominerat yrke.

– För mig har det aldrig varit ett problem. Det är mest män men jag funderar inte så mycket på det.

Hon tycker att de flesta arborister är ganska likartade i sinnet. Samtidigt ser hon att fler kvinnor utbildar sig till arborister.

– Det blir lite konstigt ibland, för när jag är ute och jobbar tillsammans med män är det mest mig folk blir imponerad av för att jag är kvinna. För mig är det ingen skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!