Bostadsbrist i Ljusfallshammar
De 17 lägenheterna i Ljusfallshammar är uthyrda och fyra, fem äldre som vill släppa sina villor till försäljning hittar inga alternativ.
Där har man börjat diskutera framtiden och hur man kan underlätta för den pågående generationsväxlingen.
Samtidigt som det finns yngre som söker villor kan de som vill sälja inte lämna sina hem då det saknas alternativa boenden. Det får inte bli så att äldre känner att de måste flytta från Ljusfallshammar för att släppa in fler barnfamiljer, menar Veronica Axelsson.
Hon berättar att orten har höga kvarboendesiffror; de som kommit stannar kvar. Att flytta till närliggande orter är inte populärt bland de äldre.
- Hällestadgården är inget alternativ. Det är i Hammarn folk vill bo, säger Veronica Axelsson.
Byarådet har redan spanat in vilka möjliga tomter som finns och letar efter någon som vill bygga. I dag finns nio 2-4-rummare och ytterligare åtta enrummare i det före detta pensionärshemmet. Samtliga 17 lägenheter ägs av det kommunala bostadsbolaget. Men Vallonbygden har inga planer att bygga nytt i Ljusfallshammar.
- Nyproduktion är inte möjligt nu när man ser hur mycket vakanser vi har i bolaget, menar Matias Lindberg, Vallonbygdens vd.
Det skulle bli så höga hyror att han är tveksam till att folk som i dag har villor med låga boendekostnader skulle vara beredda att betala priset för en ny lägenhet.
Men skulle det visa sig att det är ett ökande behov av nytt boende i Ljusfallshammar får styrelsen i Vallonbyggden ta ställning till om det finns förutsättningar att bygga nytt, menar Matias Lindberg.
Han har uppmanat byarådet att komma in med en formell skrivelse i frågan så att styrelsen kan ta upp deras önskemål till diskussion:
- Det är ändå väldigt intressant att det finns en ort som det är tryck på.
Till skillnad från andra mindre orter har det under en längre tid varit en stor efterfrågan på Vallonbygdens lägenheter i Ljusfallshammar.
Byarådets ordförande berättar att man kan känna förändringens vindar blåsa på orten sedan ett par år tillbaka.
Gnället om att "det händer inget i Ljusfall" har tystnat. Sedan byarådets start i april år 2000 ser dess styrelse flera positiva faktorer som ökat framtidsandan och sammanhållningen. Med egen hemsida, flera sociala aktiviteter, bland annat ett IT-kafé under uppbyggnad, har samarbetet mellan ortsborna utvecklats.
Samtidigt har det hänt positiva saker inom företagslivet. Bland annat genom nyetableringen Lindalens trä & timmerhus samt expanderande TIB-möbler. Dessutom fick Östgötadagarna sitt genombrott i Ljusfall 2001 med allt fler besökare sedan dess.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!