Brist på hantverkare bromskloss för tillväxt
Bristen på hantverkare oroar. Sapa Industriservice vill se fler yrkesutbildningar och att hantverkskunnandet uppvärderas.
- Om två år är det ytterligare ett 25-30 medarbetare som ska ersättas. I dag lånar vi in yrkesarbetare bland annat från bemanningsföretag, säger Lars Cederulf.Räddningen i fler fall har varit att Jonas Henriksson, chef för den mekaniska avdelningen, övertalat en handfull pensionerade 65-åringar att rycka in några dagar i veckan när situationen kräver. På tjänstemannasidan råder det brist på konstruktörer. Sapa har till och med inhyrda licenssvetsare från Tjeckien för att klara av åtagandena.- Vi skulle behöva fler yrkesskolor som levererar ungdomar till industrin. Sapa har ett mycket gott samarbete med Curt Nicolin Gymnasiet, vi är med och påverkar gymnasieutbildningen och planerar ett eget litet trainee-program i Finspång. Men på sikt behövs det fler yrkesutbildningar eftersom många bolag konkurrerar om samma arbetskraft, säger Lars Cederulf.Han betonar att arbetskraften på verkstäderna är kärnan i verksamheten. Chefens uppgift är att stötta och leda.Dags höja statusen
- Det är dags att vi höjer statusen för hantverksyrkena. Alla varken ska eller behöver läsa på universitet. Vi måste förstå att det är lika fint att vara en duktig snickare som en högutbildad akademiker, fortsätter Lars Cederulf.Bengt Sundén, bygg- och fastighetschef, förklarar att en allvarlig konsekvens av hantverksbristen är att Sapa Industriservice får svårare att vara med och konkurrera om de stora och lönsamma projekten på marknaden. - Drygt hälften av alla gymnasieungdomar från CNG som tar examen kan räkna med att få jobb direkt, säger Bengt Sunden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!