Bäst syns de i den korta å som går från sjöarna Gron och Hultbosjön. Åarna förenas i ett gemensamt vattendrag strax innan de rinner ut i Åmlången, som i sin tur fortsätter i Ysundaviken och slutar i Glan.
Mest vitt lödder är det i vattendraget nedanför avfarten från väg 51 till Butbro och Igelfors. Där flyter små fläckar av det vita fram med det nu rätt kraftiga vattenflödet. Där det fastnar i strandkanten bildas stora högar av vitt skum eller lödder. När de lossnar flyter de vidare ut i Åmlången. På måndagen var det tätt av tussar i sjön.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Henrik Widgren vid kommunens bygg- och miljöenhet ger lugnande besked när han sett de bilder vi skickade till honom. Han kontaktade även miljöenheten vid länsstyrelsen innan han återkom.
– Utifrån bilderna bedömer jag det som att det är naturligt förekommande, något som bildas i strömmande vatten och framför allt uppstår när det är höga vattenflöden. Det orsakas av organiskt material, alltså material från växtligheten i eller omkring vattendragen.
– Vi får bevaka det så att det inte ser alltför onaturligt ut, säger han.
I en artikel i Forskning och Framsteg från februari 2018 beskriver Eva Bergman, professor i akvatisk ekologi vid Karlstads universitet fenomenet.
"Skum som bildas vid strandkanten är oftast ett tecken på att vattnet innehåller löst organiskt material, lösta kolföreningar. Detta är inget farligt utan fullt naturligt – det är naturliga nedbrytningsprodukter från döda växter och djur. En vanlig källa till det lösta organiska materialet är helt enkelt att de växter och djur som lever i vattnet dör och sedan bryts ner. En annan källa kan vara det omgivande landskapet, det vill säga nedbrytningsprodukter från döda växter och djur i markerna som omger sjön eller vattendraget", skriver hon.
Hon beskriver också hur rikligt med nederbörd kan skölja ur markerna runt sjön eller vattendraget och då föra löst organiskt material ut i vattnet. Det gör att vattnets ytspänning minskar och att luft lättare blandas med vattnet, vilket bidrar till skumbildningen.
Beskrivningen passar väl in på det läge som har rått under en längre tid med mycket regn och höga vattenflöden.
Skulle det ha varit tensider, som finns i till exempel rengöringsmedel, hade det uppkommit nära källan och inte spritt sig över så stora områden.