Nätverket laddar för en hektisk afton: "Stort behov"

Ideella nätverket Finspångsjul förbereder ytterligare en julafton tillsammans med äldre och ensamma.
– Det har blivit en livsstil och tradition för mig tillsammans med min familj, säger eldsjälen Ulrika Jeansson.

Ulrika Jeansson från Finspångsjul ser fram mot att arrangera nya träffar på julafton. "Det här ger mer julkänsla för oss än att bara sitta hemma själva", säger hon.

Ulrika Jeansson från Finspångsjul ser fram mot att arrangera nya träffar på julafton. "Det här ger mer julkänsla för oss än att bara sitta hemma själva", säger hon.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-12-07 08:00

Nyheten i korthet

  • Ideella nätverket Finspångsjul förbereder sig för att fira jul med äldre och ensamma. Initiativet leds av Ulrika Jeansson, som ser det som en tradition och livsstil.
  • Flera företag i Finspångs kommun bidrar med gåvor och presentkort till festligheterna. Jeansson uppmanar fler företag att delta och hjälpa till.
  • Julfirandet, som lockar 70-80 besökare, inkluderar julklappsutdelning, mat, sång och levande musik. Jeansson betonar att julen kan vara en svår tid för många och att dessa sammankomster erbjuder gemenskap och stöd.

Uppskattningsvis ett 20-tal företag inom Finspångs kommun ställer upp och skänker prylar eller presentkort till festerna varje år.

– Vi får mycket profilprodukter (t-shirts, mössor), presentkort, matvaror, hygienprodukter och förra årets julklappar till personalen som blev över. Ett företag köpte till exempel in 50 morgonrockar men det var bara 48 som delades ut, berättar Ulrika Jeansson.

undefined
Anna Hellerstedt och Ulrika Jeansson jobbar sedan många år ideellt på julafton för samhällets utsatta.

Hon efterlyser nya företag som kan vara med och bidra för den goda saken.

– Behovet är stort och fler kan alltid vara med. Jag skulle säga att behovet för den här typen av insatser kommer att öka längre fram.

En och annan företagare och privatperson väljer också att skänka en kontantsumma, pengar som omvandlas till presentkort.

– Det finns alltid familjer som behöver en matkasse, säger hon.

Julafton inleds som traditionen bjuder på LP-caféet på Kalkugnsvägen och avslutas i Träffpunkten Ankarets lokaler på Högby. 

Träffarna på julafton är populära. De båda tillfällena brukar sammanlagt locka ett 70-80-tal besökare som förutom julklappsutdelningen bjuds på gröt, skinksmörgås, fika och godis under ett par timmar. Andra uppskattade inslag är allsången och den levande musiken.

– I år hoppas vi kunna få med musiker från Frälsningsarmén och en fiolspelare som sjunger och spelar för oss.

undefined
Delar av de insamlade prylarna som ska bli julklappar när nätverket Finspångsjul bjuder in till firande på julafton.

Ulrika förklarar att julen är en tuff högtid för många. En del utan anhöriga sitter ensamma medan andra mår dåligt av andra orsaker. 

– Flera tycker också att det är jobbigt att behöva åka bort. Vi firar lugnt och stilla och man bestämmer själv när man vill gå hem.

Ulrika tror att julträffarna har pågått i 15 år. Hon gör dem tillsammans med väninnan Anna Hellerstedt som är med och arrangerar.

– Vi brukar ha hjälp av åtta-tio frivilliga volontärer och medarbetare från LP-stiftelsen på julafton. Dessutom ser vi till att duka i förväg. Annars skulle vi aldrig hinna med allt under julafton. När gästerna väl kommer ska det vara klart, mysigt och fint, säger hon.

Vad är drivkraften hos dig och Anna?

– För oss är det ett sätt att fira jul med familjerna. Numera känns det konstigt att inte arrangera träffarna på julafton. Det har blivit en livsstil och tradition. Det är så mycket värme i julfirandena. Det här ger mer julkänsla för oss än att bara sitta hemma själva.

undefined
Julklappar delas ut när Finspångsjul bjuder in till firande på julafton.
Karta: Högby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!