De hånas av yngre: "Tycker det är lite coolt att vara hatfull"

Prideveckan i Finspång upplevs som en viktig vecka för Pride Finspång, där medlemmarna märkt att även unga personer har börjat bete sig illa mot dem. "Min känsla är att en del unga tycker att det är lite coolt att vara hatfull och mobba dem som är utanför normen", säger Fenix Göhl.

Emelie Lazic, Fenix Göhl, Magnus Moberg, Nina Norlin och Solveig Betnér planerar årets Pridevecka.

Emelie Lazic, Fenix Göhl, Magnus Moberg, Nina Norlin och Solveig Betnér planerar årets Pridevecka.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-07-28 20:00

Nyheten i korthet

  • Prideveckan i Finspång kommer att äga rum mellan 19-24 augusti, med den sjunde prideparaden i ordningen. Stödet från företag har varit bättre än någonsin.
  • Trots framstegen anser Pride Finspång att det fortfarande finns mycket att göra för hbtqia+-personer på orten, och uttrycker oro över en ny trend med unga människor som uttrycker hånfulla åsikter.
  • Samtidigt finns det positiva utvecklingar; Pride Finspång har växt till närmare 50 medlemmar och lokala företag är villiga att bidra ekonomiskt för att göra Prideveckan möjlig.

19–24 augusti kommer regnbågsflaggorna vaja i Finspång då det är dags för Prideveckan med tillhörande Prideparaden. 

Sociala medier har i många år varit den plats där medlemmarna i Pride har fått stå ut med elaka kommentarer. Medlemmarna anser att medelålders män är värst där, men på senare tid har det kommit motstånd från nytt håll. De har märkt av att fler unga väljer att vara hånfulla mot dem, inte bara på internet.

– Jag tror att man kommer i kontakt med de åsikterna väldigt tidigt tack vare sociala medier, så det tar fäste i väldigt ung ålder. Min känsla är att en del unga tycker att det är lite coolt att vara hatfull och mobba dem som är utanför normen, säger Fenix Göhl från Pride Finspång.

undefined
"Känslan blir väldigt positiv när folk och företag ställer sig bakom och tycker att vårat arbete är viktigt", säger Nina Norlin.

Trots att de snart har jobbat ett decennium för ett öppnare Finspång tycker styrelsen i Pride Finspång att det finns mycket kvar att göra för hbtqia+-personer (homosexuella, bisexuella, trans, queer, intersex, asexuella plus andra identiteter och läggningar) på orten. Framförallt tror de att folkmängden gör det svårare att hitta vänner och likasinnade här än i större städer. 

– Jag som växte upp i Finspång har aldrig känt mig som en del av samhället, alltid känt mig annorlunda i skolan och även om jag personligen inte blivit mobbad så har jag hört hur det har snackats mycket skit, säger Fenix Göhl. 

Det är just därför styrelsekollegan Nina Norlin tycker att den tid de lägger ned på detta är så betydelsefull.

– Jag tycker att vårt arbete är oerhört viktigt för att personer som känner att de står utanför en given norm ska känna att de har en plats här, hela hjärtat bultar för det här, säger hon.

Samtidigt känner de av en positiv utveckling och det beror till stor del på att Pride Finspång som organisation snart växt till 50 medlemmar, men också att många lokala företag är villiga att bidra med pengar och möjliggöra Prideveckan.

undefined
"Det gäller att visa att det finns en massa vuxna som tror på dig och tycker att du förtjänar en plats här precis som alla andra", säger Emelie Lazic.

– Just det arbete som vi gör, att Pride Finspång växer och börjar kännas självklart i Finspång, gör att det känns mer öppet, säger Solveig Betnér, styrelsemedlem i Pride Finspång.

Nina Norlin tillägger:

– Bara responsen vi får, framförallt av företag som vill vara med och sponsra och stå bakom oss, säger ju att värdegrunden delas av väldigt många, säger hon.

undefined
"Vi önskar att alla som står för alla människors lika värde ska gå med i paraden", säger Solveig Betnér.

Förra året var det ungefär 200 personer som var med och gick i paradtåget, och förhoppningen är att det blir fler i år. Att paraden kommer börja och sluta på Förvaltningstorget vid kommunhuset tror Magnus Moberg underlättar för fler att vara med. 

– Jag tror att det blir smidigare för många, då kan man lasta av sig sin väska eller vad man nu har med sig, och så kommer man tillbaka hit och hämtar upp den sen, säger han. 

undefined
"Jag tror att det är värre att vara hbtqia+ i Finspång än vad det är i större städer", säger Magnus Moberg.

Prideveckan kommer att invigas med vernissage för en fotoutställning från förra årets parad, och festival på Kulturhuset. Där finns också möjligheten att lägga bud på lokala kreatörer och konstnärers verk, som Jennie Lindh och Marie Åkerlund, där en del av summan går till Pride Finspång.

Under veckan bjuds det sen även på gratis bio, panelsamtal och prideyoga. Även två av Finspångs kyrkor kommer vara med i programmet, där Svenska kyrkan kommer hålla pridekafé på Mariagården, och Missionskyrkan anordnar en kväll med sång, musik, bön och samtal. 

Karta: Förvaltningstorget, Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!