Här finns 50 kilo potatis, ett skafferi fyllt med bönor och en 400 litersbox fylld med mat som ska ätas upp. Även jordkällaren är fullproppad med förra årets skörd av rödbetor, palsternacka och kålrot. Det är inte en beskrivning av samlare eller någon prepper utan det är resultatet av familjen Book Nilssons skörd.
I tio år har Isabelle Nilsson och Mikael Book haft sin gård Bokahall i Grytgöl. Genom att odla grönsaker, få ägg från sina höns och slakta sina får har de lyckats bli självförsörjande till 75 procent. Genom åren har bilden av dess livsstil förändrats.
– När vi flyttade ut hit och började odla vår egen mat skrattade folk, de tyckte att man var en tokig 70-talisthippie. Nu tycker folk istället att det vi gör är instagramvänligt och borde fronta mer med vår livsstil, säger Isabelle Nilsson.
Hon och sambon Mikael Book menar att vara självförsörjande innebär mer än att leva på den mat man odlar, det är en hel livsstil. Där ingår det att klyva 20 kubik ved till vintern för att husets uppvärmningskostnad ska landa på 4 000 kronor per år. Att använda tygblöjor till barnen och med det spara över tiotusentals kronor. Att inte köpa ris, banan eller persikor.
– Vi köper inte sånt som inte går att odla i Sverige, banan till exempel. Vi blir såklart sugna på kaffe eller choklad ibland, men man är ute och snurrar om man tar in sånt som inte odlas i Sverige i sin vardagliga kost. Vi kan inte ha ett globalt matsystem där någon bonde i Asien ska odla ris till mig för ett slags slavpris, säger Isabelle.
De har själva ingen erfarenhet som lantbrukare utan viljan att leva som de gör kommer ur en ideologisk drivkraft.
– Varför ska man vänta på att samhället ska bli hållbart? Då kan man väl börja själv istället för att skrika på att politiker ska göra något, säger Mikael.
– Vi har ingen bakgrund som lantbrukare, vi är bara gamla vänsteraktivister. Det här är för klimatet, det är politiskt. Man tröttnar på att gå i demonstrationståg, tycka olika saker och säga åt andra vad de ska göra. Då känns det bättre att göra något själva istället. Vara den förändring man vill se i världen och föregå med gott exempel, fortsätter Isabelle.
Nu har de tio års erfarenhet på sin gård i Grytgöl och menar att det är enkelt att vara lantbrukare, det svåra handlar enligt dem om att tjäna pengar på sin odling.
– Det är jättebra förutsättningar för att vara självförsörjande, vi har hållit på så länge att vi tycker det är ganska enkelt. Att tjäna pengar på att vara självförsörjande är däremot väldigt svårt. Mat är inget man tjänar pengar på. Prissättningen på våra varor matchar marknaden för svenskt ekologiskt. Det är svårt att konkurrera mot oekologiska, importerade varor, säger Mikael.
Han försörjer sig genom att sälja mat från gården, via sitt företag Boka grönsaker, där kunderna prenumererar på en matkasse. Antalet prenumeranter har sjunkit från 50 till 30 stycken, trots det har hans omsättning ständigt ökat år efter år.
– Det är lite folks guldkant att prenumerera på färska grönsaker och det är väl den guldkanten som man drar ner på i svåra tider, säger Isabelle.
– En odling är dynamisk. Man kan omplanera sin odling till vad som är lönsamt, man kan anpassa sig efter marknaden. Vi är inne på att börja med jordgubbar, vilket är något som folk inte kompromissar med. Det ska vara svenska jordgubbar, fortsätter Mikael.
Sedan 2021 har priset på potatis ökat med drygt 42 procent, enligt SCB. Medan Matpriskollens granskning visar på usel skörd av potatis har familjen Book Nilsson haft ett toppen potatis-år och inte behövt köpa det från butik på tio år. Isabelle menar att självförsörjningen har gjort dem relativt resistenta för den ekonomiska osäkerheten.
– Vi har byggt det här livet för att vi ska kunna vara ganska motståndskraftiga den typen av svängningar, menar Isabelle.
Senast NT besökte familjen var de i ett vägskäl där de hade potential att utöka men det var beroende på om de kunde anställa någon till sin verksamhet, sedan dess har de haft flera praktikanter. Efter alla år på gården känner de ett annat lugn och inte samma behov av att framtidssatsa.
– Målet är att det ska gå runt så just nu fokuserar vi mer på underhåll än de stora visionerna, säger Isabelle.