– Det behövs ett helhetsgrepp för hur socialtjänsten ska kunna göra ett bra jobb och dessa förutsättningar måste våra medlemmar ha, säger Lisa Andersson Hansson, ordförande, Vision i Finspång.
NT skrev nyligen om en Lex Sarah-rapport som tog upp situationen på kommunens myndighetskontor. Mottagningsfunktionen tar emot anmälan om barn och ungdomar som far illa, utför skyddsbedömningar och beslutar om utredningar ska inledas. Det framkom att handläggare är på plats och arbetar trots sjukdom alternativt jobbar hemifrån vid sjukdom för att hinna med arbetet som inte görs av någon annan. Personalen utreder fall där barn bevittnat våld, misstanke om barnmisshandel och sexuella övergrepp, omsorgssvikt eller eget normbrytande beteende.
Lisa Andersson Hansson:
– Det ska vara tryggt för både medlemmar och brukare. Vi kan inte bara sitta och räkna antalet ärendet längre per handläggare utan även se till hur mycket jobb varje ärende kräver. En idé kan vara att ha mentorer som slussar in nya medarbetare i jobbet.
Visions förbundsstyrelse väcker nu tanken om en socialtjänstkommission och ett nationellt mått för antalet ärenden per handläggare i socialtjänsten. Fler kommuner än Finspång brottas med bristande resurser, personalbrist och en för hög arbetsbelastning. Läget förvärras av avsaknaden av introduktion, it-stöd som sviker, chefer som inte hinner leda och professionella medarbetare som blir sjuka av stress eller slutar.
– Helhetsbilden är att läget är akut. En nationell samordnare gör just nu en översyn av barn- och ungdomsvården inom socialtjänsten. Under närmare tre år ska samordnaren samla in kunskap och komma med förslag, säger Veronica Karlsson, förbundsordförande, Vision.
Hon fortsätter:
– Vi vill se en nationell kommission där man lyssnar på behov och förslag som medarbetarna inom socialtjänsten har. Samtidigt måste vi tillsammans med arbetsgivarna få till snabba insatser för att förbättra situationen lokalt.
Vision anser att Socialstyrelsen bör utforma riktlinjer för ett nationellt mått på antal ärenden per handläggare. En del har idag över 100 utredningar.
– Med allt för många ärenden på bordet finns det en risk att varje enskild individ inte får rätt stöd. Medlemmar berättar att tidsnöden innebär att vissa frågor aldrig ställs – eller att svaren inte hinner tas om hand på rätt sätt. Vi pratar om ärenden med samhällets mest utsatta, säger Veronica Karlsson.