"Det doftar så gott när man bakar"

I utställningen Mormors kokböcker vilar en hel kultur. Gertrud Samuelsson är en del av den kulturen och berättar:
- Förr tyckte man att man var rik när skåpen var fyllda med nybakat bröd.

- Förr tyckte man att man var rik när skåpen var fyllda av nybakat, berättar Gertrud Samuelsson. Här ses ett axplock av alla hennes egna kokböcker, i mitten Handbok i konservering från 1942.

- Förr tyckte man att man var rik när skåpen var fyllda av nybakat, berättar Gertrud Samuelsson. Här ses ett axplock av alla hennes egna kokböcker, i mitten Handbok i konservering från 1942.

Foto: Fotograf saknas!

Finspång2005-04-04 04:00
- Förr var det nästan ett måste att ha nybakat hemma, säger Gertrud Samuelsson, 79 år.
Hon besöker miniutställningen Mormors kokböcker som just nu visas på biblioteket. Här finns posters med recept ur gamla klassiker som exempelvis Sju sorters kakor och Prinsessornas kokbok. Ett antal böcker står också uppradade i ett bokställ. Gertrud känner igen många av böckerna, och har själv med sig egna böcker från samma tidsepok som hon visar och jäm-
för. Hon är uppvuxen med att man bör baka och laga mat
själv, och med ett stort mat-
lagningsintresse har Gertrud trivts.
- Det doftar så gott när man lagar mat eller bakar, och då blir det så hemtrevligt.

Kaklotteri
Då hennes son var med i Skolmusikkåren under 1970-talet bakade hon under sex år,
höst som vår, till kårens kaklotteri.
- Jag bakade en smörkrans och alla ville ha den, så den bakade jag jämt.
Numera bakar hon ofta till Röda Korsets lotterier och marknader.
- Men då gör jag sockerkaka, för det går fort.
Man kan säga att Gertrud samlar på kokböcker. Hemma har hon cirka tolv kokböcker samt sju julkokböcker. De flesta är från 1920-talet och framåt. Gertrud lagar oftare recept ur de gamla beprövade kokböckerna än ur nya.
- Fast i dag har jag det mesta i huvudet, säger hon och skrattar.
Bland böckerna på utställningen känner Gertrud igen flera stycken. Hon har många i sin egen bokhylla, bland annat Sju sorters kakor, Sveriges mest sålda bok, som enligt Gertrud är mest användbar i ett bak-kök. Hon har också Cajsa Warg från 1973.
- Den är rolig att läsa med sina gammaldags benämningar. Det är rejäla recept i den. Ingen fattigmanskost.
Hon har också böcker som Handbok i konservering från 1942, Husmoderns nya handböcker God och billig husmanskost, Mazettis Barnkalas från 1920-talet med gamla bilder och gulnade, spröda sidor.
- Här i finns en löksoppa som man vispar så att den blir simmig. Den är himla god! utbrister Gertrud och visar ett recept ur Sparbankens ekonomikalender Pengar över när du behöver.
I dag tycker Gertrud att det är roligare att laga mat än att baka, men det beror främst på hennes boutrymme.
- Förut bodde jag i villa där jag hade ett stort bakbord, men nu blir det trångt att baka i min bostadsrätt.
Matvanorna har ändrats sedan Gertrud införskaffade sig sina första receptböcker. Snabbmat köper hon sällan, och aldrig hamburgare.
- Det är för mastigt.
Däremot har hon hakat på trenden att äta pasta sedan hennes barn börjat äta det.
- Med lite olivolja och grönsaker tycker jag också att det är gott, säger Gertrud, och avslöjar i nästa andetag vilken som är hennes absoluta favoriträtt:
- Kåldolmar. Fast det får jag oftast äta i min ensamhet, säger Gertrud.
Utställningen "Mormors kokböcker" visas på biblioteket fram till och med den 9 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om