Dyra råvaror hårt slag mot bagare: "Tar inte ut lön"

Högre priser på råvaror ökar trycket på bageribranschen.
Men det är inte alltid kostnadsökningen kan läggas på kunderna.
– Jag kan baka billigare limpor men det vill jag inte, säger Linda Möller Karlsson, ägare till MK bageri och café, som inte tar ut lön.

 Linda Möller Karlsson kontrollerar en surdegsgrund.

Linda Möller Karlsson kontrollerar en surdegsgrund.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-12-10 05:00

Nyheten i korthet

  • Linda Karlsson, ägare till MK bageri och café, kämpar med högre råvarupriser men vägrar kompromissa med kvaliteten på sina produkter.
  • Trots ekonomiska utmaningar, inklusive att inte ta ut lön, har Karlsson lyckats expandera sin verksamhet och anställa personal.
  • Karlsson planerar att höja priserna efter årsskiftet för att kompensera för de ökade kostnaderna, men betonar vikten av att sälja allt de producerar.

Det har gått drygt ett år sedan Linda Möller Karlsson gjorde slag i saken och öppnade bageri och café i lokalerna på Stationsvägen. Ambitionen är hantverk och kvalitet i liten skala och att surdegsbrödet görs från grunden. Undan för undan har verksamheten utökats med anställda, ytterligare lokalytor, mer sittutrym för cafégästerna och ett breddat sortiment för att passa kundkretsen.

undefined
15 kilo deg tas om hand i degmaskinen som ska bli matbröd och frallor.

– I nuläget går jag utan lön. Det går inte hur länge som helst men i dag väljer jag istället att betala lön till två anställda. Att anställa ställer krav på att omsättningen ökar och det gör den. Jag startade inte eget för att tjäna pengar, men nästa steg blir att kunna ta ut lön.

Rejält högre priser på först och främst kaffe, socker, choklad, kakao och smör sätter extra press på en redan konkurrensutsatt bransch.

– Jag kan baka billigare limpor och minska kostnaderna med 30 procent men det vill jag inte. Vi bakar på äkta smör, ekologiskt mjöl och bra råvaror. Det tummar jag inte på. Tyvärr kan jag inte lägga hela kostnadsökningen på kundpriset. Det är ett pris jag får betala.

undefined
Linda Möller Karlsson har precis tagit ut en stor deg. Det dröjer dock inte länge förrän en ny sats är på gång.

Men klarar du dig ekonomiskt i framtiden?

– Vi höjer priserna efter årsskiftet. Generellt sett ligger vi ganska lågt. Därför måste vi också sälja allt vi producerar. Min tanke när jag öppnade var att ha ett "litet hål i väggen" där jag sålde bröd och bullar. Men efterfrågan blev betydligt större än vad vi hade planerat.

undefined
Linda Möller Karlsson: "Vi gör i stort sett allt från grunden. Det blir dyrare men det är så vi vill ha det", säger hon.

För att komplettera brödutbudet säljer Linda Möller Karlsson enklare lunchrätter, toast och smörgåsar där allt som ingår tillagas på plats.

Vad ger mest inkomstmässigt?

– Ekologiskt matbröd men framför allt bullar. På kanel-bullens dag i oktober säljer vi lika många bullar på en dag som under en hel vecka i normala fall. Samma sak för lussekatterna till lucia och semlorna till Semmel-dagen, utvecklar Linda Möller Karlsson.

undefined
Måndag morgon. Veckans förberedelser börjar tidigt.

När NT kommer på besök har en ny arbetsvecka precis startat. Linda kollar till en surdegsgrund och sätter en deg. I rummet intill steks det köttbullar och kokas ägg till smörgåsarna. På en arbetsbänk hälls det honungsvinägrett i småburkar till lunchgästernas sallader.

undefined
Frida Johansson Hillblom portionerar upp honungsvinägrett i småburkar till lunchgästerna.

– Vi bakar löpande tisdagar till lördagar och gör allt från grunden. Här luktar det nybakat och det känner kunderna i dörren, säger Linda.

undefined
"Det har varit en dröm hela mitt liv", berättade Linda Möller Karlsson när hon öppnade bageriet för ett år sedan.
Karta: MK Bageri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!