Det har gått drygt ett år sedan Linda Möller Karlsson gjorde slag i saken och öppnade bageri och café i lokalerna på Stationsvägen. Ambitionen är hantverk och kvalitet i liten skala och att surdegsbrödet görs från grunden. Undan för undan har verksamheten utökats med anställda, ytterligare lokalytor, mer sittutrym för cafégästerna och ett breddat sortiment för att passa kundkretsen.
– I nuläget går jag utan lön. Det går inte hur länge som helst men i dag väljer jag istället att betala lön till två anställda. Att anställa ställer krav på att omsättningen ökar och det gör den. Jag startade inte eget för att tjäna pengar, men nästa steg blir att kunna ta ut lön.
Rejält högre priser på först och främst kaffe, socker, choklad, kakao och smör sätter extra press på en redan konkurrensutsatt bransch.
– Jag kan baka billigare limpor och minska kostnaderna med 30 procent men det vill jag inte. Vi bakar på äkta smör, ekologiskt mjöl och bra råvaror. Det tummar jag inte på. Tyvärr kan jag inte lägga hela kostnadsökningen på kundpriset. Det är ett pris jag får betala.
Men klarar du dig ekonomiskt i framtiden?
– Vi höjer priserna efter årsskiftet. Generellt sett ligger vi ganska lågt. Därför måste vi också sälja allt vi producerar. Min tanke när jag öppnade var att ha ett "litet hål i väggen" där jag sålde bröd och bullar. Men efterfrågan blev betydligt större än vad vi hade planerat.
För att komplettera brödutbudet säljer Linda Möller Karlsson enklare lunchrätter, toast och smörgåsar där allt som ingår tillagas på plats.
Vad ger mest inkomstmässigt?
– Ekologiskt matbröd men framför allt bullar. På kanel-bullens dag i oktober säljer vi lika många bullar på en dag som under en hel vecka i normala fall. Samma sak för lussekatterna till lucia och semlorna till Semmel-dagen, utvecklar Linda Möller Karlsson.
När NT kommer på besök har en ny arbetsvecka precis startat. Linda kollar till en surdegsgrund och sätter en deg. I rummet intill steks det köttbullar och kokas ägg till smörgåsarna. På en arbetsbänk hälls det honungsvinägrett i småburkar till lunchgästernas sallader.
– Vi bakar löpande tisdagar till lördagar och gör allt från grunden. Här luktar det nybakat och det känner kunderna i dörren, säger Linda.