– På den skolutredning som först presenterades går det inte att fatta några beslut. Vi behöver mer fakta. Från början handlade utredningen nästan bara om lokalfrågor. Det saknades frågor om innehållet. Vad har vi till exempel för kvalité på undervisningen? säger Mikael Wallin (L).
I utredningen fanns förslag som rört upp känslor hos invånare i kommunen. Vissa skolor föreslogs att stängas och slås ihop med andra.
– Det kändes onödigt, men statusen på underlaget var oklart. Nu är det klarlagt att det är ett arbetsmaterial och ingenting som är beslutat, förklarar Stefan Carlsson (V).
De styrande partierna (S, KD och C) har tagit till sig av kritiken och haft dialog med övriga partier om innehållet i utredningen och hur man ska arbeta vidare framåt.
– Det är riktigt bra att den styrande trion varit lyhörda för våra åsikter. Vi kommer inte alltid att tycka likadant, men det gäller att processerna är transparenta och demokratiska, menar Stefan Carlsson.
Utbildningsrådet Frida Granath (S) håller med om delar av den bild som partierna i opposition målar upp.
– Vi har haft en bra dialog och bollat saker fram och tillbaks. När det är så här stora frågor, vill vi att det ska vara ett så brett beslutsunderlag som möjligt. Det ska hålla över tid och vi ser ingen prestige i det. Det viktiga är att det som vi vill att förvaltningen ska arbeta med blir bra. Stefan Carlsson besitter en stor erfarenhet och kunnighet efter att ha varit utbildningsråd i många år innan mig, förklarar hon.
Kom skolutredningen fram för snabbt?
– Jag tycker det är en bra grund. Sedan är det skillnad på ett tjänstemannaförslag och när vi för in ideologiska tankar i det hela, säger Frida Granath.
En enig kommunstyrelse beslutade att förvaltningen ska arbeta vidare med att utreda och kostnadsberäkna nybyggnation av skola på Hårstorp, ombyggnation av Grosvadsskolan, utbyggnad av skola- och förskola i Hällestad, ombyggnation av Bergska gymnasiets lokaler på Ekmans väg för att avgöra om det är rimligt att samla hela gymnasiet i samma byggnad. En politiskt tillsatt uppföljningsgrupp ska följa arbetet.
– Det är det här vi ska jobba vidare med och ta politiska beslut på. De andra punkterna i skolutredningen om eventuella nedläggningar av skolor på landsbygden är vilande, poängterar Frida Granath.