Efter kritiken: Så ska kommunen öka de lokala inköpen

Nya riktlinjer ska göra att kommunens lokala inköp ökar. "Både vi som kommun och de lokala företagen kan bli bättre på att samarbeta när det gäller upphandlingar", säger inköpssamordnaren Frida Örnborg.

"Både vi som kommun och de lokala företagen kan bli bättre på att samarbeta när det gäller upphandlingar", säger inköpssamordnaren Frida Örnborg på Finspångs kommun.

"Både vi som kommun och de lokala företagen kan bli bättre på att samarbeta när det gäller upphandlingar", säger inköpssamordnaren Frida Örnborg på Finspångs kommun.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-07-07 10:00

Nyheten i korthet

  • Finspångs kommun har tagit fram nya riktlinjer för att öka de lokala inköpen. Gränsen för direktupphandlingar har höjts från 100 000 till 700 000 kronor, vilket sparar tid och förenklar hantering.
  • Inköpssamordnaren Frida Örnborg menar att både kommunen och lokala företag kan bli bättre på att samarbeta när det gäller upphandlingar.
  • Kommundirektör Johan Persson hoppas att andelen lokala inköp ska öka och ser potential för kommunen att göra mer för att skapa förutsättningar för lokala inköp.

Redan nu finns större möjlighet för kommunens företagare att ta del av den pengapåse Finspångs kommun använder till inköp av varor och tjänster. Frida Örnborg, inköpssamordnare Finspångs kommun, har tagit fram nya riktlinjer när det gäller direktupphandlingar. Något som de styrande politikerna beslutade om i mitten av maj.

– Den stora skillnaden är att vi öppnar för direktupphandlingar till ett större värde. Enligt de tidigare riktlinjerna var kommunen tvunget att annonsera alla direktupphandlingar som översteg 100 000 kronor. Nu har vi höjt gränsen till 700 000 kronor. Vilket ger oss en smidigare hantering och sparar tid, förklarar hon.

undefined
Enligt inköpssamordnaren Frida Örnborg sparar nya riktlinjer vid direktupphandlingar tid och ger en smidigare hantering.

Så en tjänsteman kan numera besluta om att direktupphandla upp till 700 000 kronor?

– Ja, enligt lagen om offentlig upphandling. Men vi har också våra interna riktlinjer som säger att vi ändå ska konkurrensutsätta allting över 100 000 kronor. Det innebär att vi ska fråga minst tre leverantörer och finns det en lokal leverantör som kan tillgodose behovet, så ska minst en tillfrågas, säger Frida Örnborg.

Vad gäller för inköp under 100 000 kronor? 

– Vid direktupphandlingar under 100 000 kronor har vi inget krav på att inköpet ska konkurrensutsättas. Men om man gör det så ska minst en lokal leverantör tillfrågas, om det finns en lokal leverantör att fråga, berättar Frida Örnborg.

Kan de nya riktlinjerna göra att de lokala inköpen från kommunen ökar?

– Så kan det bli. Men kommunen är också med i stora upphandlingar tillsammans med andra kommuner för att få ner priset och då blir det svårare. Det gäller till exempel livsmedel som är en stor post. 

Tror du tjänstemännen vet vad alla företag i Finspång kan bidra med och vad alla säljer?

– Nej, det finns säkert luckor. Företagen måste också bli bättre på att berätta för oss vad de kan erbjuda. Ibland kan företagare tycka det är svårt att lämna anbud, eftersom det säkert kan upplevas lite krångligt, menar Frida Örnborg.

undefined
"Ibland kan företagare tycka det är svårt att lämna anbud, eftersom det säkert kan upplevas lite krångligt", menar Frida Örnborg.

Hur vet jag som företagare i Finspång vilka upphandlingar som är igång?

– Via en länk på kommunens hemsida där alla upphandlingar finns. Vi är numera mer transparenta och försöker också lägga ut fler upphandlingar som är på gång. Detta för att företagarna ska ha mer tid på sig att lämna anbud. 

Kan kommunen "skruva" på upphandlingsunderlag så det gynnar de lokala företagen mer?

– Till viss del går det säkert att tydliggöra kraven vi ställer. Men kraven ska stå i proportion till det som upphandlas. Vi måste kunna motivera varför vi skriver in i en upphandling att företagen som lägger anbud till exempel måste ha en lokal i Finspång. Detta i fall något företag utanför Finspångs kommun överklagar vår upphandling, säger Frida Örnborg.

Vad är vinningen för kommunen att ett företag som vinner en upphandling har en lokal i Finspång?

– Det handlar om att vi ska kunna hämta varorna snabbt hos ett företag som har butik i Finspång. Men det är förstås viktigt att kommunen inte riskerar att bryta mot reglerna i lagen om offentlig upphandling, förklarar Frida Örnborg. 

Finns det något mer ni kan göra för att bli bättre när det gäller att kommunen ska kunna göra fler affärer med lokala företag?

– Vi kan bjuda in företagare som är aktuella att lägga anbud i kommande upphandlingar och berätta om vilka krav vi kommer ha. I vissa upphandlingar mejlar jag ut informationen till lokala företag, det kan vi göra ännu mer. En del kommuner har leverantörsportaler där lokala företag kan gå in och registrera sig och skriva in vilka varor och tjänster de har. Det kan också vara en väg att gå i Finspång, säger Frida Örnborg.

undefined
"Jag ser att vi kan göra mer för att bygga förutsättningar för lokala inköp. Kommunen behöver hjälpa till att sänka tröskeln för att lägga anbud", säger kommundirektören Johan Persson.

Kommundirektör Johan Persson har också tagit del av underlaget som visar att kommunen handlade varor och tjänster lokalt för 220,7 miljoner kronor av totalt nästan 1,1 miljarder kronor under 2023.

– Jag hade hoppats att andelen lokala inköp skulle vara större. Jag ser att vi kan göra mer för att bygga förutsättningar för lokala inköp. I Oxelösund, där jag arbetade förut, genomförde vi samtal med företagare som en förberedande marknadsundersökning innan vi beslutade oss för en upphandling. Det vore ett bra arbetssätt även i Finspång, säger han.

Alla parter vill att undersökningen som nu gjorts ska vara återkommande varje år för att följa upp hur det ser ut. 

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!