Vi möter Bergska gymnasiets rektorer Johanna Fornasaro och Sofia Arnell-Johansson. Det har varit en jobbig tid med många samtal och möten med oroliga elever och lärare. Detta i efterspelet av det politiska beslutet att pausa intagningen av elever till de nationella programmen på Bergska till höstterminen.
– Vi måste vara professionella i det vi gör och hantera det här beslutet på det sätt vi tycker blir bäst. Det handlar om att se både elever och personal och försöka hantera den oro som finns, säger Johanna Fornasaro, som också är resultat- och enhetschef för hela Bergska gymnasiet.
Just nu går det 150 elever på Bergska gymnasiet fördelat på tre årskurser. Till sommaren tar "treorna" sin examen och till hösten kommer det inga nya "ettor". 150 elever blir då 92 elever i de två årskurserna. De 48 elever som valt Bergska som sitt förstahandsval måste nu välja ett annat gymnasium.
På den delen av Bergska som huserar i Bildningen arbetar just nu 25 personer och i "gamla Bergska" finns det cirka 21 personer som arbetar i olika tjänstgöringsgrad.
– När en hel årskurs försvinner så behövs det färre antal lärare. Det är den krassa verkligheten som vi måste förhålla oss till. Det är första prioritet för oss nu att ta fram en tjänstefördelning, för att se hur det ser ut, förklarar Johanna Fornasaro och fortsätter:
– Personalen ska inte behöva sitta i ett väntrum i ovisshet. Det här ska vi arbeta fram så snabbt det bara går.
I maj förra året intervjuade vi Johanna Fornasaro, som då var ny huvudansvarig för Bergska gymnasiet. Uppdraget var att göra det kommunala gymnasiet mer attraktivt och locka till sig fler elever.
– Det har varit en fantastisk tid här sedan jag började. Alla som jobbar här har gjort allt för att vi ska bli ännu bättre och mer attraktiva och jag tycker vi har lyckats eftersom vi nästan dubblat antalet ungdomar som vill studera på Bergska gymnasiet, säger Johanna Fornasaro.
Hur känns det att få det här beslutet om stoppad intagning av elever?
– Alla tycker det är tråkigt. Vi var på väg upp och hade lyckats med vårt uppdrag, så visst är det ett tufft beslut som tagits, berättar Johanna Fornasaro efter en stunds betänketid.
Sofia Arnell-Johansson, är tillförordnad rektor på Bergska gymnasiet och ansvarig för ett av de nationella programmen som stoppas, bygg- och anläggning.
– Det har inte framkommit ordentligt när det gäller introduktionsprogrammen och den anpassade gymnasieskolan så blir det precis som vanligt. Det är en del oroliga föräldrar som hört av sig och tror att även det också ska stoppas, men så är det inte, säger hon.
Sektor utbildning ska nu göra en utredning om hur den framtida kommunala gymnasieskolan ska se ut. En utredning som enligt planen ska vara klar i augusti.
– Vi vet inte vad den utredningen landar i. Vilka program kan bli kvar och vilka blir det inte? säger Johanna Fornasaro.
Hur ska ni lyckas behålla kompetensen och glädjen på skolan när det inte kommer några nya elever till höstterminen?
– Det är många lärare som är både i kris och i chock just nu och som funderar över sin personliga situation. Sedan beror det på vad utredningen visar. Men målsättningen är förstås att alla elever som går här ska ha få en bra utbildning. Lärarna som arbetar här har hög kompetens och är lojala, förklarar Johanna Fornasaro.