Det gör Finspång till en av de sjörikaste kommunerna i landet, även om det är långt till nummer ett, Arjeplog med 8 727 sjöar av landets 95 700. Det är längs kommunens nordostgräns som vattnet blir mest påtagligt. Gränsen går mitt i Fjälaren, via Tisnare kanal och några smala sjöar vidare upp i Tisnaren ända fram till Byle i norra kommundelen. Vi återkommer till sjöarnas betydelse under 1900-talets första del.
Först ska vi hälsa på hos Anda Rosen och hennes sommarparadis på den minsta av de två Klockareholmarna. Även på den större finns det ett par sommarboende. Men Anda hon äger sin ö. Sammantaget är öarna Finspångs ostligaste gräns om man vill gå torrskodd.
– Pappa köpte ön 1956, bara 15 år gammal. Fram till dess hade ön varit obebodd förutom att kor betat här sommartid. Han fraktade timmer hit med lastbil som körde över sjöisen. Farfar var byggmästare.
I 60 år har alltså ön varit familjens sommarparadis. Andas pappa gick bort i december. Hon är enda barnet och har nu tagit över den tillsammans med sina tre döttrar. Numera finns det el på ön, men dricksvatten får man frakta med sig. Under åren har också fler hus byggts.
Så mycket Finspång känner de inte av. Anda Rosen kommer bara på sophämtningen. Riktnumret är Katrineholm och postadressen i området Åby.
Kanske har Klockareholmarna fått sitt namn efter en sägen vi hittar en anteckning om från 1930. Där sägs att ett brudpar blev bergtaget (troll som lurade med sig människor till sina boningar i berget eller under jorden) under rodd från kyrkan. Sedan dess ska det ha hörts klockor ringa på öarna. Men det sade Anda Rosen ingenting om, så de har nog tystnat.
På väg hem försöker vi hitta Finspångs ostligaste punkt drygt 150 meter öster om största Klockareholmen. Närmare än att vi själva bestämmer, "att här är det", kommer vi inte.
När den 2,5 kilometer långa Tisnare kanal invigdes den 25 september 1912 hade man en 17,5 kilometer lång sammanhängande vattenled, från Byle till Ändebol. 1866 hade Östra stambanan mellan Katrineholm och Norrköping blivit klar. Fram till att Tisnare kanalaktiebolag lades ner 1927 var det en intensiv trafik här. Från Byle fraktades timmer, massaved, tackjärn, hästskor med mera för vidare tågtransport. I retur togs annat gods och stenkol. Passagerartrafiken fortsatte in på 1930-talet. Idag fyller kanalen en viktig funktion för friluftslivet. Många paddlar kanot och kajak med Ändebol som utgångspunkt.