Fler ambulanstimmar ger färre IVPA-larm

Fler timmar på dagambulansen kan innebära att trycket minskar på räddningstjänsten och IVPA-larmen.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2012-08-02 00:00

NT skrev i juli att IVPA-larmen (I Väntan På Ambulans) mer än fördubblats under det första halvåret 2012 jämfört med motsvarande period 2011. Från 40 larm de första sex månader förra året till 111 larm motsvarande period i år.

Flera faktorer
Räddningschefen Ulf Andersson har ingen direkt förklaring till ökningen utan att flera faktorer kan spela in.

-En åldrande och mer vårdkrävande befolkning och en generösare bedömning hos SOS Alarm efter den senaste tidens kritik i massmedia kan vara två orsaker till att man larmar.. En annan att Finspångs båda ambulanser i större utsträckning har varit skickade på uppdrag längre bort från kommunen, kommenterar han.

I Finspång finns i dag två ambulanser stationerade. En ambulans rullar dygnet runt sju dagar i veckan året om. Ambulans nummer två är bemannad från klockan 09.00 till 21.00 måndag till fredag. Men ett hårt tryck från närliggande kommuner kan betyda att SOS Alarm vid behov larmar ut ambulanserna till andra orter.

Larmen ökar
- Att låta dagbilen rulla ytterligare några timmar på vardagarna i stället för dagens 9 till 21 kan vara en lösning. Generellt sett ökar ambulansuppdragen med åtta-tio procent över hela landet vilket också är en förklaring till att ambulanserna är mer upptagna än tidigare. Det får till följd att även IVPA-larmen ökar, säger Ulf Andersson.

Landstinget ersätter sjukvårdsuppdragen med ungefär 1 800 kronor per utryckning. Ulf Andersson anser att det är väl investerade pengar för att rädda liv. Ersättningen täcker personalkostnaderna för utryckningen, kostnader för fordonen och en del av utbildningen. Räddningstjänsten står för utrustningen och halva utbildningskostnaden.

-Samhället ska vara generöst mot medborgarna. Ringer någon och vill att ambulansen ska komma och kriterierna är okej är det bättre att fria än fälla. Skickas det en ambulans kommer en välutbildad sjuksköterska till platsen och gör en adekvat bedömning om hur patienten ska vårdas, säger han.

Ulf Andersson berättar att brandmän utan tvekan ställer upp och åker på IVPA-larm vilket också är uppskattat.

-Kostnadstäckningen från landstinget håller på att ses över igen och utrustningen vi använder på sjukvårdsuppdragen kan även nyttjas av personalen vid trafikolyckor. Brandmännen har bra sjukvårdsutbildning, men kan inte ersätta en fullvärdig ambulanssjuksköterska som vid behov ger medicin, säger Ulf Andersson.

IVPA

Uppdraget innebär att brandmän inleder räddningsinsatsen av patienten tills ambulanssjukvårdarna hinner fram. Heltidsbrandmännen i Finspång och deltidsstyrkorna är sjukvårdsutbildade, ger syrgas och använder hjärtstartare för att få igång hjärtan som stannat.

Brandmännens insatser vid olycksplatser och akut sjukdom i hemmen blir inte mindre betydelsefull med tanke på att antalet IVPA-larm ökar kraftigt
i kommunen. Landstinget hävdar dock att väntetiden håller sig inom ramen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om