För gammal kyckling reas ut
Mitt i rötmånaden säljer Viberga storlager färsk kyckling som förbrukningsdatumet har gått ut på.- Det är dålig stil att de riskerar vår hälsa!
Inger Strömberg, kund och medlem i NÖK, tycker att det är riktigt dålig stil av Viberga att sälja för gammalt kycklingkött.Foto: LISA KARLSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Jag skulle aldrig köpa
kyckling som datumet gått ut på. Framför allt inte nu när det är rötmånad, säger hon.
Att stormarknaden sänkt
priset på kycklingen spelar ingen roll. Hon ogillar det ändå.
- Man läser så mycket om salmonella, så det skulle jag aldrig våga äta, säger Inger Strömberg.
Sänkt pris
Men inne i varuhusets disk för färsk kyckling ligger flera förpackningar kycklingkött av olika slag och väntar på att någon ska nappa på det billiga priset. Den marinerade tandoorikycklingen som igår kostade 38 kronor kostar idag, en dag efter att förbrukningsdatumegått ut, 19 kronor. Det strimlade kycklingköttet har prissänkts från 36:90 till 18 kronor. Någon information om varför köttet är rabatterat syns inte till. Kunden får själv lista ut det genom att titta på förpackningens datummärkning.
Ett misstag
När NT ringer upp en Roger Larsson, charkansvarig på Viberga, får vi först svaret att det är bäst före datum på kycklingen, vilket innebär att man får sälja den för rabatterat pris när datumet gått ut. Han tycker själv inte att det är vågat att göra det trots att det är rötmånad.
- Vågat och vågat. I dag har vi inte någon riktig rötmånad att tala om, eftersom allt kött förvaras så väl kylt hela tiden, resonerar Roger Larsson.
Men efter att NT kontrollerat vilken typ av märkningen kycklingen hade och konstaterat att den är märkt med sista förbrukningsdag, vilket känsliga livsmedel som färsk kyckling alltid skall vara, ändrar han sig. Då förvandlas den röda prislappen till ett misstag.
- Det ska inte vara så. Det vet vi om. Det är ju semestertider nu med mycket vikarier. Det måste vara någon som har missat, säger han.
Kan vidta åtgärder
Han tillägger även att kunderna brukar säga till när sådana här saker inträffar. Att en kund på jakt efter kycklingfilé gjorde precis det så sent som i torsdags, nämner han däremot ingenting om.
Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson låter tveksam till misstaget.
- Om vi kommer dit och inspekterar får de plocka bort kycklingen. Och fortsätter de att göra samma sak eller om någon skulle bli sjuk kan vi driva det vidare, säger hon.
Hon funderar lite och tillägger:
- Visst kan man göra fel. Det kan alla. Men de får inte göra det medvetet.
Bäste före och sista förbrukningsdagBäst före märkta livsmedel får, enligt Livsmedelsverkets föreskrifter, säljas under förutsättning att livsmedlet under rimlig tid har fullt tillfredsställande kvalitet.
För mycket känsliga livsmedel som färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv, gäller andra regler. De måste vara märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den dag som dessa livsmedel beräknas kunna förbrukas, om de har förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. De får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerats.
För mycket känsliga livsmedel som färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv, gäller andra regler. De måste vara märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den dag som dessa livsmedel beräknas kunna förbrukas, om de har förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. De får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!