För lite av det goda i skolmatsalen
Större portioner av den goda billiga maten och mer mjukt bröd. Det är klass 4:1 VP på Viggestorpsskolans budskap till kommunen.
Johan Forslund, Johanna Larsson och Niclas Gottleben i klass 4:1 VP på Viggestorpsskolan har skrivit ett brev till humanistiska förvaltningen där de kräver mer av den goda skolmaten.
Foto: Fotograf saknas!
Så skrev eleverna i ett brev till humanistiska förvaltningen i förra veckan. Bakgrunden till brevet är att eleverna tröttnat på lärarnas och mattanternas dåliga svar på varför det är så lite av det goda och mycket av det de inte gillar.
Dåligt argument
- När vi säger att vi är hungriga säger alla lärare samma sak: vi har en summa pengar som vi måste hålla oss till, säger Niclas Gottleben som tillsammans med kamraterna Johanna Larsson och Johan Forslund skrivit brevet.
Men att pengarna inte skulle räcka till mer god mat tycker eleverna är ett dåligt argument som dessutom är felaktigt.
- De skulle kunna spara pengar på att köpa mindre av den äckliga maten som ingen äter och som de ändå får slänga, och köpa god mat istället, säger Johan Forslund.
Till den äckliga maten som det borde handlas mindre av hör ärtsoppa, blodpudding och fiskbullar. Istället skulle det köpas mera pannkakor, panpizza och fisk med kall sås.
- Pannkakor får vi bara fyra och ärtsoppa hur mycket som helst, suckar Johanna Larsson.
Uppe i elevrådet
Dessutom borde mattanterna tala om på ett snällare sätt att man inte får ta mer, tycker eleverna. Matfrågan har även tagits upp på elevrådet där eleverna fått medhåll från andra klasser. Mer god mat vill alla ha.
- Vi hoppas att det ska bli så att vi får ta mer av den mat vi tycker om. Man ska inte behöva äta sig mätt på sallad och knäckebröd, säger de.
Men Grosvads kökschef Anne-Marie Källbom som ansvarar för portionsstorlekarna håller inte med om att barnen får för lite mat.
- Vi går efter olika portionsfaktorer beroende på barnens ålder och de är inte särskilt små, säger Anne-Marie Källbom.
Hon menar att barnen istället borde lära sig äta enligt tallriksmodellen. Det vill säga mer sallad potatis och ris, än kött på tallrikarna.
- Det är inte meningen att man ska äta 20 köttbullar och en potatis. Dessutom kan de inte äta pyttipanna varje dag, matsedeln måste vara varierad också, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!