Föreslår mer fett i stället för lätt

Kommunstyrelsen har yrkat återremiss på medborgarförslaget om bättre skolmat i kommunen. Nu ska det utredas vilken kostnad det skulle innebära med en ökad produktvalfrihet för föräldrar och barn.

Finspång2012-08-16 09:36

I medborgarförslaget förslås det att minska de nyckelhålsmärkta produkterna, exempelvis lättmargarin och lättmjölk till förmån för bredbart smör och standardmjölk.

- Vi kom fram till att vi ska låta testa det här på en skola och en förskola i höst och utvärdera detta efter terminens slut, säger Herman Vinterhjärta (MP).

Merkostnad och svinn
Kostenheten har försökt uppskatta den ökade kostnad, som förväntas uppstå vid en ökad valfrihet. Att servera flera olika sorters mjölk, fil, yoghurt och bordsmargarin, medför ett ökat svinn och ökad kostnad på ungefär 330 000 kronor per år. Att tillföra Bregott som komplement till det lätta alternativet, kommer öka kostnaden med 12 500 kronor per år, enligt uppskattningen.

Fett bidrar till mättnad
Som argumentation i medborgarförslaget medförs läkare Andreas Eenfeldts uppmaning till Sveriges föräldrar. Han ger bland annat som skäl att forskare de senaste åren pekat på att det är kolhydrater och inte det naturliga fettet som bidrar till övervikt och fetma. Samt att fett bidrar till ökad mättnad.

- Vi kräver härmed att våra barn får tillgång till alternativ, exempelvis Bregott och standardmjölk. Vi accepterar inte att våra barn tvingas välja lättprodukter, som kan vara skadliga för deras hälsa och inlärning. Detta uppger föräldrarna Johanna Karlsson och Adis Sinanovic i sitt förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om