Från 30 Konsumbutiker till stort varuhus

1900-talets början var en omvälvande tid för Finspång, som då tog de första stegen från bruksort till ett modernt industrisamhälle. Även handeln fick en ny skepnad.

Gruppbild. Kooperativa rådsrepresentanter cirka 1930 utanför affären uppe på Kalkugnsbacken. Bilden tilhör Risinge Hembygdsförening.

Gruppbild. Kooperativa rådsrepresentanter cirka 1930 utanför affären uppe på Kalkugnsbacken. Bilden tilhör Risinge Hembygdsförening.

Foto: Bilden tilhör Risinge Hembygdsförening

Finspång2015-11-28 10:14

Innan affärsverksamheten kom igång i slutet av 1800-talet var det Bruket som såg till att de anställda fick sina varor, ofta i natura.

Brukskassören Sixten Hagelstein blev 1868 den förste fria handlaren med sin butik vid Hällestadsbrons övre del, men det var först 1908 som de privata handlarna bildade Norra Östergötlands Minuthandelsförening.

När den siste brukspatronen flyttade från Finspångs slott 1911 var det början på en ny tid. Kooperationen började växa och 1915 bildades Finspongs Konsumtionsförening.

Handeln i Finspång finns väl dokumenterad tack vare Risinge Hembygdsförening.

– Vi har haft en grupp som arbetat med affärsutvecklingen i Finspångs centralort, en annan har tittat på lanthandeln i socknen, berättar Torsten Strand i hembygdsföreningen.

Dessutom har elva kvinnor, anställda vid NÖK, berättat sin historia från tidigt 1950-tal till ungefär år 2000. De hade nyligen en berättarkväll på biblioteket.

Mycket av allt detta ligger till grund för den här artikeln.

Finspongs Konsumtionsförening utvecklades, trots ett dramatiskt prisfall efter 1919.

– Ofta öppnades en kooperativ butik alldeles intill en privat, som då i flera fall konkurrerades ut, berättar Torsten Strand.

1929 hade kooperationen vuxit sig så stark att föreningen förvandlades till Norra Östergötlands Konsumtionsförening. Flera av de omkringliggande småorternas föreningar anslöt sig. Antalet butiker växte och som mest fanns ett 30-tal Konsumbutiker i Finspång. Konsumbussar kompletterade handeln.

Men nya tider skulle komma. Inte minst under Åke Dahlins tid som vd 1954 till 1983, i nästan 30 år.

– Åke Dahlin började dra ner på sortimentet i ytterbutikerna för att tvinga in folk till centrumhuset som startade 1962, berättar Göran Bergström, med närmare 40 år vid NÖK.

– Han hade varit i USA och sett de stora varuhuskomplexen.

Centrumhuset blev snart för litet och även parkeringsproblemen i centrum gjorde att Viberga byggdes och togs i bruk 1971. Under 1970- och 80-talen blev Viberga en av de stora turistattraktionerna i Östergötland.

Det kom busslaster med folk från Norrköping, Sörmland och Småland. Kön utanför Viberga ringlade sig ofta lång när varuhuset öppnade.

En konsekvens blev att alla de små butikerna ute på landsbygden snabbt försvann. Nu var det stormarknaden som gällde.

Kooperativa Förbundet

KF, är en konsumentkooperativ ekonomisk förening som bildades 5 september 1899 på initiativ av Gerhard Halfred von Koch och Axel Rylander.

Bildandet skedde som ett led i den vid tiden växande arbetarrörelsen och försök från bland annat fackförbund och flera politiska partier att göra affärsinnehavarens ställning mot kunderna mer moralisk.

KF är majoritetsägare i Coop Sverige AB.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om