– Vi skulle väldigt gärna vilja nyrekrytera, vi skulle kunna ha utrymme för det på kort sikt, men när vi inte har några politiskt tydliga direktiv om hur de tänker agera för att dämpa inflationen och lågkonjunkturen vågar vi inte riktigt, säger David Johansson, vd för FBB Finspångs brunnsborrning.
Redan i augusti såg de en stor ökning av förfrågningar av offerter för bergvärme. I vanliga fall ökar intresset framåt oktober.
– Det är ett helt annat tryck än vanligt, säger han.
Ändå är läget kritiskt.
– Man är orolig, hur kommer köpkraften i samhället att vara efter den här vintern? Vi är lyckligt lottade som är i en bransch som jobbar med energibesparande åtgärder och dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel.
Det krävs el för att förädla energiutbytet i berget med hjälp av en värmepump. David Johansson säger att för en del elenergi får man tillbaka omkring tre till fem energienheter. Två till fyra delar är gratisenergi från berget.
Många kombinerar geoenergi, som bergvärme, med solceller eller annan grön el.
– Det fina är att gratisenergin är förnybar och förädlandet sker utan några förbrännande processer, så det blir inga koldioxidutsläpp så länge elen som driver värmepumpen är förnybar eller fossilfri. Det gör att det är ett stort intresse för tekniken, här i Sverige och i övriga Europa. Den spås vara viktig om man ska klara av att uppfylla klimatmålen, säger han.
En ny kundgrupp är de som konverterar från frånluftsvärmepump.
– Det är en tekniklösning som är lite billigare initialt, men man sparar inte lika mycket energi som när man borrar för bergvärme.
Vissa som har bergvärme sedan tidigare väljer att byta till en effektivare pump eller att borra längre, för att utvinna mer energi.
FBB har flera ben. Förutom bergvärmen borrar de vattenbrunnar till kommuner och privatpersoner, samt borrar grundläggning till byggen och större infrastrukturprojekt.
– Det är skönt att ha flera verksamheter i en sådan här turbulent tid.
Ökade kostnader väntas ge färre husbyggen. Det påverkar företaget, som vid nybyggen på landet ofta anlitas för att borra för såväl vatten som värme.
– Om bankerna fortsätter att vara tillmötesgående och låna ut pengar till låg ränta är vår förhoppning att vår bransch inte ska bli alltför påverkad, säger David Johansson.
Efter intervjun höjer riksbanken räntan. Utöver det har många andra kostnader ökat.
– Hur tålig är privatekonomin? Jag tror att det är jätteviktigt att politiken och regeringen agerar snabbt nu om vi på något sätt ska bromsa upp lågkonjunkturen och inflationen.
David Johansson vill se tydliga direktiv, som någon form av subvention för investeringar som sänker energiförbrukningen och är positiva för miljön.
– Det finns lite för många orosmoment just nu.
Han ser ändå att det kan komma något gott ur det här.
– Det föder en innovationskraft, att man kan ha smartare styrningar. Man kan exempelvis värma upp sitt hus mer på natten, när elen är billig, och slå av takten på dagen. Men det går ju inte i hur stor omfattning som helst. Vi behöver tydligare spelregler.
– Eller att tekniken och utveckling av prisvärdigare batterier sker i så stor omfattning att vi på egen hand kan lagra el när priset är lågt eller med hjälp av solceller som sedan nyttjas för att driva bergvärmesystemet. Det sistnämnda skulle bli helt förnybart och lokalproducerat, säger David Johansson.