Glasblåsare på anrik mark

Glasblåsare är ett yrke som blivit ovanligt i Sverige. Men trots att framtiden är oviss så trivs Rasmus Nossbring och Elin Jonsson bra med att vara två av sju glasblåsare i Rejmyre.

Finspång2013-08-24 06:30

I våras var jublet stort över att det gamla glasbruket i Rejmyre räddats kvar. Under sommaren söker sig många turister till det gamla bruket, en av de populäraste turistattraktionerna i Finspångs kommun.

De som står i centrum, men ofta inte syns utåt, är de personer som tillverkar det glas som säljs: glasblåsarna. Ett yrke som blivit ovanligt i dag, när glasbruken lägger ner ett efter ett.

På Reijmyre Glasbruk är det sju personer som jobbar i hyttan. Två av dem är Elin Jonsson, 28, och Rasmus Nossbring, 22. Båda har varit på företaget länge och trivs väldigt bra även om det var jobbigt i våras.

– Klart det känns osäkert när man inte riktigt vet hur framtiden ser ut, säger Elin.

Hon står i värmen framför en av flera ugnar som används vid tillverkningen.

Två olika resor

Trots att båda har samma jobb i dagsläget har deras vägar fram till glasblåsaryrket sett helt olika ut. För Elin började allt med en praktik på smålänska Kosta i åttan.

– Det var jag och en kompis som sökte oss dit för vi tyckte att det lät spännande, säger hon.

Nu har hon jobbat åtta år i Rejmyre.

För Rasmus var det mer av en slump. Efter att ha varit skoltrött och haft svårt att bestämma sig för vad han ville göra blev det till slut hit som vägen gick, och det via en utbildning som ledde fram till ett lärlingsjobb.

– Jag var ju tvungen att välja och så blundade jag och pekade på en utbildning och nu är jag här, säger han med ett leende.

När NT besöker bruket är det fredag, något som innebär att de har lite mer frihet i sitt jobb för att prova nya saker. Det är också en av de bästa sakerna med jobbet.

– Att jobba med just glas är speciellt och för mig är det också den skapande delen som lockade med detta jobb, säger Rasmus.

För honom har det blivit sex år på bruket. Först tre år som lärling följt av tre år som anställd. Snart väntar också nya utmaningar för honom med studier i Uppsala.

Koncentration och precision är A och O i deras jobb. Det är lätt hänt att det blir fel när de formar glaset genom att böja, klippa och blåsa. Rasmus har precis påbörjat en vas och hela tiden hjälps de åt och pratar med varandra för att ta sig igenom de olika momenten.

Anrika miljöer

Att bli en riktigt bra glasblåsare tar många år och på vägen är det många saker att lära sig.

I Rejmyre får de också jobba i anrika miljöer då bruket är ett av de äldsta i Sverige som fortfarande är i drift.

– Man skulle gärna vilja se hur det var här på storhetstiden. Då var det ju flera hundra anställda mot i dag när vi är 22 ungefär. Men man hoppas ju kanske lite på att själv komma med i historieböckerna, säger Elin med leende på läpparna.

+ Reijmyre glasbruk

Bruket grundades 1810 och är i dag det tredje äldsta glasbruket som är i drift.

Mellan 1868 och 1921 var bruket som störst då jobbade 400 med glastillverkning och 200 med kringverksamheter.

I dag har företaget cirka 20 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om