- Jag fick veta att det inte längre finns något avtal med landstinget för Finspångs del. Men om jag åker till mottagningen i Norrköping är det gratis.
Ketty Ipsen har problem med nacke, axlar och ländrygg. I flera år har hon regelbundet gått hos Mikkel Gade vid Ryggakuten i Finspång.
Hon uppskattar att hon går mellan fyra och fem gånger per år. Förra gången var i december 2010. Då gällde frikortet. I tisdags var det stopp.
Synd om patienten
Mikkel Gade bekräftar att landstinget gjorde en ny upphandling inför 2011 och då ingick inte Finspång, liksom ett antal mindre orter.
För honom är det inget problem. Antingen får han pengarna från landstinget eller direkt från patienten.
- Men jag tycker synd om patienten som ska behöva ta sig till Norrköping. Vad är det för besparing om landstinget i stället får fler som hamnar i sjukhusvård.
För Ketty Ipsen är det ett problem.
- Jag och andra kan vara så dåliga att vi kanske inte kan ta oss till Norrköping. Tänk också vad det kostar i bensin. Det är märkligt att det skall vara olika villkor inom samma firma.
Hon förstår inte hur landstinget resonerar.
Ville skapa rättvisa
- Tanken när det gjordes en ny upphandling inför 2011 var att få ett likvärdigt utbud av kiropraktorer och naprapater i olika länsdelar.
Det säger Marianne Gedda, hälso- och sjukvårdsstrateg vid landstingets ledningsstab.
- Genom att samla verksamheten på ett och samma ställe i respektive länsdel kan volymerna på varje enhet bli större. Tidigare kunde man gå fyra gånger per år till kiropraktor eller naprapat, nu avgör respektive behandlare hur upplägget ska se ut.
- Avtalens ram är dock begränsade så det kommer fortfarande att finnas patienter som inte kan tas emot inom det, vilket innebär att man betalar fullpris, säger Marianne Gedda.
Inte optimalt
- Vi vill att det ska vara så bra för så många som möjligt, även om vi är medvetna om att det inte är optimalt.
Det som gäller nu är att det finns en kiropraktor- och en naprapatmottagning med landstingsavtal i respektive Norrköping, Linköping och Motala, men för naprapater är det Mjölby i stället för Motala.
Men även om fördelningen sker på dessa orter, varför kan till exempel Ryggakuten i Norrköping inte utföra behandlingen på sin mottaning i Finspång?
- I kravspecifikationen stod att verksamheten skulle vara lokaliserad till samma ställe. Då kan vi efter att upphandlingen är gjord inte ändra på det. Det måste vi strikt följa, säger Marianne Gedda.