– Vi har fortfarande många kunder på privatmarknaden, men vi får också fler och fler stora företagskunder, berättar David Johansson, vd på Finspångs Brunnsborrning, FBB.
Geoenergi handlar om jord,-sjö,-och bergvärme.
– FBB är ett borrande företag. Vi erbjuder brunnsborrning för vatten och borrning för geoenergi, vilket för oss nästan alltid handlar om bergvärme.
I november 2014 startades FBB Geoenergi AB, ett systerbolag till huvudföretaget. Bolaget erbjuder i första hand konsulttjänster inom geoenergi för större fastigheter.
– Villavärmepumparna räcker oftast inte till när det rör sig om stora fastigheter. Visst kan man koppla ihop flera pumpar, men önskemålet från kunden är nästan alltid att satsa på större industripumpar. Det blir mer industritänk över det hela och helt andra beräkningar jämfört med en villa, säger David.
Att efterfrågan från stora företag, som till exempelvis IKEA, kommer mer nu än för tio år sedan beror på att kraven har höjts när det gäller kostnadseffektiva uppvärmnings-och kylsystem. Geoenergi har båda egenskaperna. Samtidigt har Boverkets boregler skärpts när det gäller energikraven för nybyggnationer.
– Att geoenergi även klassas som förnybar energi gör också att fler fastigheter med särskild miljöprofil väljer geoenergi. Tekniken har egentligen funnits hela tiden. Men medvetenheten hos företagen har ökat hos fastighetsägarna. Idag borrar vi för kommersiella fastigheter, volymhandelsplatser, där man vill ha köks-och komfortkyla. Vi får också förfrågningar från kommuner när det gäller nya äldreboenden och förskolor, berättar David.
Ett särskilt beräkningsprogram gör att företaget med exakthet kan beräkna hur mycket kyla och värme som kan utvinnas på en speciell plats och i varje enskilt borrhål.
– Det gör att vi kan ta ett större helhetsansvar och kvalitetssäkra systemen bättre över längre tid. Till Rustas centrallager i Norrköping där det handlar om 24 000 meter fördelade på 100 borrhål, kunde vi räkna fram hur många borrhål som behövdes för att täcka deras energibehov.
FBB har just nu 18 heltidsanställda och har de senaste fyra åren omsatt mellan 50–55 miljoner kronor per år.
– Jag vill lyfta fram vår engagerade och motiverade personal. Utan dem skulle vi inte ha den starka position vi har. De har verkligen ställt upp nu när omställningen har kommit och vi måste ha personal som sover borta vid de stora jobben, poängterar David.
Han är inte mycket för att skryta, men flera stora lyckade projekt åt IKEA har gett ringar på vattnet. Förra året genomförde företaget borrningar för 200 vatten-och över 700 energibrunnar. Orderläget 2016 verkar det heller inte vara något fel på. Elektroskandia och Rejmes lastvagnsverkstad i Örebro, Riksarkivet i Stockholm, Coop Finspång/Viberga, brunnsborrning åt Gävle kommun för att säkra deras dricksvattenförsörjning är några större projekt som just nu är i rullning.
– Vi har att göra så mycket kan jag säga och vi skulle behöva anställa mer personal på borrsidan, säger David Johansson som driver Finspångs Brunnsborrning tillsammans med sin bror Martin, ekonomichef och orderansvarig. I företaget finns också deras föräldrar Jonny Petersson och Madelaine Johansson som startade Finspångs Brunnsborrning 1979.