Under 2024 startades rekordmånga företag i Finspång, hela 108 stycken, vilket är det högsta antalet sedan Tillväxt Finspång började föra statistik för tjugo år sedan. När trenden i Sverige är att allt färre startar eget, går Finspångs mot strömmen med en ökning på 50 procent jämfört med föregående år.
– Oavsett vad anledningen är så blir jag väldigt glad över det här. Det är kul att fler tar chansen och testar sina vingar. Alla kommer nog inte att lyckas, men landet byggs lite av god entreprenörsanda och att folk vågar starta företag. Så av den anledningen är jag jätteglad, säger Andreas Ramlöv, verksamhetsledare på Tillväxt Finspång.
Det är svårt att ge någon enkel förklaring till ökningen, enligt Andreas Ramlöv. Han menar att lågkonjunkturen skulle kunna vara en anledning, och en annan att inställningen till framgångsrikt entreprenörskap har förändrats. Men framförallt tror han på ett generationsskifte, där de yngre har fått lära sig mer om företagande under sin uppväxt.
– På min tid fanns inte entreprenörskap med i utbildningen, alla skulle skolas till att bli anställningsbara. Jag tror att en av förklaringarna kan vara att skolan uppmuntrat ungdomar att testa vingarna i form av UF-företag eller att starta eget. Idag pratar vi nog mer om företagande än för tio år sedan, berättar han.
I Sverige generellt står småföretagen för 28 procent av de kommunala intäkterna. Andreas Ramlöv uppskattar att Finspång ligger några procent under rikssnittet. Därför menar han att det är viktigt att sprida en positiv syn på framgångsrika företagare.
– Har vi framgångsrika företagare på vår ort, innebär det att Finspång utvecklas och vi får bättre vård, skola och omsorg. Vi ska inte känna avundsjuka, utan snarare vara himla glada över att företagen går bra, oavsett om de är stora eller små.
Andreas Ramlöv hoppas på en fortsatt positiv utveckling för företagandet i Finspång och tror att både stora industriföretag, men också framgångsrika familjeföretag inspirerar finspångsbor att fortsätta våga testa sig fram.
– Det finns, lite klyschigt, en kraft i Finspång i det entreprenöriella. Vi har den traditionen här, det är något som går tillbaka till 1500-talet. Det känns som att vi kommer fortsätta ligga på höga siffror, kanske inte alltid över snittet, men jag ser ljust på det.
Tillväxt Finspång anordnar årligen en uppstartkurs för nya företagare. En av höstens deltagare var finspångsbon Adrian Carlsson, 24, som nyligen sagt upp sig för att satsa på en egen elektrikerfirma.
– Det är jättekul. Jag var ganska självgående även när jag var anställd, så den skillnaden var inte jättestor. Den stora förändringen var att driva ett företag, det var en helt annan värld, men det är nytt, spännande och fungerar bra, säger han.
Adrian Carlsson är utbildad lågspänningselektriker och utbildar sig även inom högspänning, det vill säga, en elektriker som bygger nya elkraftsnät, ett yrkesområde som Sverige har stor brist på. Den kompetensen och hans tidigare kontaktnät gav honom mod att våga satsa på sitt egna företag.
– Jag visste att det skulle finnas jobb inom högspänning och hade fått erbjudande att jobba som konsult hos ett företag redan innan. Dessutom var det många privat- och företagskunder, med lågspänningsuppdrag som ringde direkt till mig när jag var anställd, så jag hoppades att de skulle fortsätta ringa när jag startade eget.
Att vara sin egen chef och styra sin egen tid är något Adrian Carlsson ser som en lyx i sitt nya liv som egenföretagare, men nu krävs det också att han är mer disciplinerad i sitt arbete.
– Det finns ingen som säger till dig vad du ska göra, eller ringer och frågar varför du inte gjort dina timmar, så det krävs lite disciplin. Men jag tror också att har man mycket jobb, då kommer det nog av sig själv. Då är det så roligt att man bara kör på. Så första månaderna har jag jobbat extremt mycket mer än tidigare.
Att få driva ett eget elföretag är en dröm som han alltid haft, men han låter inte drömmarna sväva iväg alltför långt när det gäller framtidsvisioner.
– Just nu är fokuset att lära mig mer om högspänning, få en trygg ekonomi och se till så att företaget rullar på bra. Sedan får man se i framtiden vilken typ av jobb som fungerar bäst och om man skulle behöva vara fler anställda.