I maj 2022 fick Länsstyrelsen i Östergötland in en anmälan om dålig skötsel av islandshästar på en gård i Finspångs kommun. Anmälan gällde nio hästar där merparten hade långa hovar. De flesta av hästarnas hovar var överväxta.
Nu åtalas de tre hästägarna vid Norrköpings tingsrätt för djurplågeri.
– Det var en hemsk syn. Hästarna var i väldigt dåligt skick. Hovarna var i vissa fall så långa att de var kraftigt böjda, säger Bahador Khani, som då var distriktsveterinär och hade hand om det aktuella ärendet på plats.
Flera av hästarna hade under flera år lidit av sjukdomen fång. Fång är en mycket smärtsam sjukdom som kräver akuta insatser. En av hästarna var i så dåligt skick att veterinären beslutade att avliva den samma dag. Den hästen hade så ont i sina hovar att den helst ville ligga ner och var också avmagrad. Veterinären beskriver det som att hästen hade lidit svårt i minst två år.
– Fång är en inflammation i hovarna som kan inträffa om hästarna äter för mycket kraftfoder eller dåligt gräs. Det gör fruktansvärt ont och hästarna på den här gården var halta och hade svårt att stå upp. Det gäller att ta den här sjukdomen seriöst och sätta in behandling direkt, förklarar Bahador Khani.
När historien med de sjuka hästarna uppdagades fick hästarna den behandling de borde ha fått för länge sedan.
I polisanmälan står det bland annat: "Tre av hästarna har fortfarande en mycket dålig prognos och kommer aldrig att bli helt återställda".
– Det var så länge sedan, men vad jag minns så kommer ingen av hästarna att kunna bli riden igen. De kan få ett drägligt liv, men de kommer inte att bli helt bra, säger Bahador Khani.
En veterinär från länsstyrelsen som var med på den första kontrollen i maj 2022 säger i polisens förundersökning: "Samtliga hästar var i otroligt dåligt skick. Till och med en person som inte har någon kunskap om hästar och djur skulle ha sett att hästarna mådde riktigt dåligt och kontakta veterinär".
Länsstyrelsen beslutade att djurägarna var tvungna att sätta in en åtgärdsplan, med återkommande besök från veterinär och hovslagare. Något som djurägarna också ska ha gjort.
Malin Päärni är länsveterinär och arbetar på Länsstyrelsen i Östergötland. Hon svarar inte på våra frågor i det enskilda ärendet, men svarar via mejl på generella frågor om hur länsstyrelsen arbetar när någon misstänks för skadlig djurhållning.
Hur ser det ut när det gäller att ägarna får behålla sina djur om de missköts?
– I varje ärende görs en bedömning av allvarlighetsgraden av bristerna och djurhållarens möjligheter att rätta till bristerna inom rimlig tid. Beroende på bristerna så kan det räcka med att djurhållaren skickar in bilder på att de har rättat till bristerna eller att de exempelvis skickar in ett veterinärintyg. Andra gånger så åker länsstyrelsen tillbaka på en uppföljande kontroll. Ett annat exempel är att djurhållaren får ett beslut om föreläggande att rätta till brister. Detta följs sedan upp med kontroll, antingen på plats eller administrativt. Vid mycket allvarliga brister som djurhållaren inte bedöms kunna rätta till inom rimlig tid kan vi besluta att omhänderta djur, skriver Malin Päärni.
Vi har utan framgång sökt de åtalade djurägarna för en kommentar.