Hemma hos Louis de Geer

Nu var det dags, resonerade Siemens. I lördags öppnades dörrarna till Finspångs slott för allmänheten.

Det är inte ofta allmänheten får chansen att se Fionspångs slott från insidan. När nu folk fick chansen att komma in i slottet gick biljetterna åt som smör i solsken. Foto: MAGNUS ANDERSSON

Det är inte ofta allmänheten får chansen att se Fionspångs slott från insidan. När nu folk fick chansen att komma in i slottet gick biljetterna åt som smör i solsken. Foto: MAGNUS ANDERSSON

Foto: Fotograf saknas!

Finspång2006-10-30 04:00
Och allmänheten hade sannerligen väntat på detta ögonblick. För det händer inte särkilt ofta att dörrarna slås upp. Kanske vart fjärde år, sådär.
Biljetterna som sålts några veckor tidigare hade gått åt som smör i sol-
sken.
- Jag stod nog en timme och väntade på att få köpa, men jag var långt framme i kön, trea, säger Börje Heinmerth, från Finspång som tagit med sig dottern Maria Heinmerth, från Rejmyre till visningen. Ett fantastiskt tillfälle, menar de båda, som är stora entusiaster av gamla slott.

Imponerande slottskapell
Mest imponerade var de av slottskapellet.
- Och de fantastiska stuckaturtaken inne i slottet, det är helt otroligt! säger Maria Heinmerth.
Taken är onekligen ett av slottets stora stoltheter. Inger Welander, informatör och pressansvarig för Siemens, talar sig varm om de vitkalkade konstverken över våra huvuden.
- De är gjorda av italienska stuckatörer, samma som gjort taken på Drottningholms slott, säger hon. Hantverkarna lär ha legat på höga ställningar, tätt intill taket och arbetat.
Ett av de mer iögonfallande taken finns i slottets galleri. Här hänger också gigantiska takkronor från 1800-talets Paris, hemtagna av den siste brukspatronen Karl Ekman.
- I galleriet håller vi idag mest konferenser och veteranmiddagar. Tyvärr är det svårt att få folk att koncentrerar sig, många sitter i stället och tittar runt i taket, skrattar Inger Welander.
I slottets "allra heligaste", Aurorasviten, är det absolut fotoförbud. Förklaringen visar sig vara enkel. Här inne finns nämligen många rariteter.
- En del av föremålen har varit utomlands, men vi har lyckats köpa tillbaka dem och en hel del har vi fått till skänks, förklarar Inger Welander.

Spöken finns
Aurorasviten 1769, är uppkallad efter Aurora Taube som kom till slottet 16 år gammal och som sedan blev slottsfru.,
Så måste den obligatoriska frågan ställas, när man befinner sig på ett slott - finns det spöken på Finspångs slott?
- Jaha du, det finns det på alla slott, skrattar Inger Welander.
Slottet uppfördes av Louis de Geer den yngre mellan 1668 och 1685.
Det anses vara et av
landets intressantaste, ett
typiskt lantslott från karo-linsk tid. Arkitekt var holländaren Adriaan Dortsman (1632-1682) Flyglarna uppfördes 1742 och 1790. Kanonerna utanför slottet är tillverkade i Finspång
åren 1866 och 1885/86. Numera används bara en
av dem, vid Valborgsmässo-
firandet och när någon ur släkten de Geer gästar Finspång.
Slottskapellet tillkom genom att familjen de Geer och de inflyttade vallonerna tillhörde den reformerta tron. Sitt nuvarande utseende fick kapellet 1890. I dag används det som gudstjänstlokal av svenska kyrkan.
Slottet ägs i dag av Siemens, som använder det som arbetsplats, representationslokaler med mera. På grund av det är slottet inte öppet för allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om