- Det handlar om att göra en inventering av alla duktiga konstutövare som vi har i kommunen. Inte ens vi som jobbar med det här känner till alla, säger Lars Philipson.
Den nya konstutställningen vänder sig till alla.
- Ja, det är inte bara ett event för de professionella konstnärerna utan vi ser gärna att halvamatörer också lämnar sina alster, fortsätter Philipson.
Nätverkande
- Mycket handlar om nätverkande, att få reda på vad vi som kommun kan göra för att de ska hitta sina arenor och forum för sin konst. Kultur är också viktigt för att få en kommun med ökad attraktionskraft, berättar Suzanne Gadd, projektledare mötesplats Rejmyre.
Höstsalongen i Kulturhuset ska locka alla möjliga konstverk.
- Det kan vara vanliga tavlor, men också foto, film och konsthantverk i diverse olika material. Varje konstutövare har möjlighet att lämna in tre verk för bedömning, förklarar Philipson, projektledare Kulturhuset.
Fokus på Finspång
Även konsthantverkare från Norrköping och Linköping är välkomna.
- Ja, men de måste ha någon anknytning till Finspång. Den bedömningen gör vi, fokus ska ligga på Finspång, förtydligar projektledarduon.
Enligt planen så ska det vara vernissage den 14 oktober både i Kulturhuset och Konsthallen i Rejmyre. Utställningarna pågår i tre veckor.
- Det handlar inte om någon tävling, utan är en jurybedömd utställning för att ge konstnärerna feedback på det de gör. Höstsalongen är en signal till kommuninvånarna att konst är viktigt, säger Suzanne Gadd som redan har noterat ett stort intresse från diverse konstnärer.
Fotnot: Även kultursekreteraren Christer Öjring arbetar med projektet kring Höstsalongen.