Det under 2012. Året efter kommer ytterligare cirka 110 kronor per månad. Räknat per kvadratmeter innebär det 20 kronor per kvadratmeter och år under 2012 och knappt den summan under 2013.
- För att få det här att gå ihop får vi minska underhållet med 1,5 miljoner kronor under 2012, från 10,5 till nio miljoner kronor, säger Vallonbygdens vd, Björn Andersson.
- Året därpå är vi tillbaka på 10,5 miljoner kronor. Det som får stå tillbaka är fönsterbyten, underhåll av lås, tak och liknande saker, som vi inte har specificerat i tid när det ska ske.
Nöjd förhandlare
Även Hyresgästföreningens förhandlare Clas Rydgren är nöjd.
- Jag tror det här är en nivå som hyresgästerna kan acceptera och det är dessutom bra att veta vad som gäller även för 2013.
Det är flera år sedan parterna träffade en överenskommelse som är längre än ett år.
Stadig ekonomi
- Det har vi kunnat göra därför att vi gör bedömningen att vi inte kommer att ha något större inflationstryck och inte heller något tryck på räntan uppåt, snarare att den går ner, säger Björn Andersson.
- Skulle det ske något drastiskt har vi rätt att begära nya förhandlingar.
Totalt omfattar hyreshöjningen för 2012 2,2 miljoner kronor och knappt det dubbla om man även räknar in 2013.
Trots att Vallonbygden fick backa på sitt hyreskrav ser vd Björn Andersson framtiden med tillförsikt.
- Vi har väldigt få tomma lägenheter. Ungefär 98 procent av de 1 923 lägenheterna är uthyrda. Det är främst på orter utanför centralorten det finns några tomma.
Förutom i Finspång har Vallonbygden även lägenheter i Rejmyre, Igelfors och Grytgöl. Där finns en ambition att sälja fastigheterna om det dyker upp en köpare.
- Till Hävla till exempel är det fyra mil för oss att åka om något händer, säger Björn Andersson.
Dyrare parkering
Förutom lägenheterna höjs även hyran för parkeringsplatser och garage.
Här ingår också att alla parkeringsplatser ska målas, märkas och snyggas upp under 2012.
- Sedan arbetar vi på att hitta fler parkeringsplatser. När många av husen byggdes hade man bara en bil i familjen. Nu är det många som har två, säger Björn Andersson.