"Jag känner alla i Finspång och alla känner mig"

Efter 23 år på restaurangen Perfect Forno i Finspång har Jakob Chamoun fått en inblick i sina kunders liv där de gått från att vara barn till att skaffa egna. En stor del av hans yrke innebär att få kunderna att känna sig lika hemma som han själv gör på sin restaurang.

Den vanligaste pizzabeställningen, enligt Jakob, är Hawaii. "Folk drar sig till sött", säger Jakob Chamoun.

Den vanligaste pizzabeställningen, enligt Jakob, är Hawaii. "Folk drar sig till sött", säger Jakob Chamoun.

Foto: Ella Olofsson

Finspång2024-08-22 10:00
Jakob Chamoun jobbar tre till fyra dagar i veckan på restaurangen, där de sammanlagda timmarna blir en heltidstjänst. Han menar att det är slitsamma tider som gör att man ofta är borta från sin familj. Men under åren har hans barn blivit tillräckligt gamla för att ibland komma in och jobba.
Jakob Chamoun jobbar tre till fyra dagar i veckan på restaurangen, där de sammanlagda timmarna blir en heltidstjänst. Han menar att det är slitsamma tider som gör att man ofta är borta från sin familj. Men under åren har hans barn blivit tillräckligt gamla för att ibland komma in och jobba.

Jakob Chamoun har, tillsammans med sina två bröder, drivit restaurangen Perfect Forno i Finspång, i 23 år. Trots alla år med att servera pizzor har han aldrig tröttnat på det själv.

– När jag kommer till jobbet brukar jag göra det vi kallar frukostpizza till personalen. Det är en pizza utan tomatsås och blir som en toast. Jag äter inte pizza någon annanstans än här. Det händer att jag äter två pizzor om dagen, helt ärligt. Jag älskar pizza, säger han.

Genom alla år har han lärt sig känna igen sina kunder, och även dess beställningar.

– De flesta som kommer in här behöver inte säga vad de ska beställa utan jag säger till dem att de inte behöver titta på menyn. Det kommer ungefär 20 till 30 kunder om dagen där jag, sedan länge, kan deras beställningar. 

Kollegan André Iskander förbereder alla råvaror innan restaurangen öppnar och beställningarna rullar in.
Kollegan André Iskander förbereder alla råvaror innan restaurangen öppnar och beställningarna rullar in.

Tack vare sin långa yrkeserfarenhet har han fått följa kunderna växa upp och starta sina liv.

– När jag började jobba här gav vi klubbor till alla barn. Nu har de barnen blivit stora och vi ger istället klubborna till deras ungar. Jag har sett kunderna växa upp och plötsligt har de egna barn, man känner sig gammal nu. 

– Jag känner mig hemma här, jag känner alla i Finspång och alla känner mig. Väldigt många av kunderna är våra vänner, de flesta känner sig hemma av att komma hit, säger han.

Jakob är en av de "igenkändisar" runt om i stan, alltså en person som inte är känd men som blir känd genom sitt yrke. Han bor i Norrköping och även där blir han stoppad på stan, som en äkta kändis.

Den vanligaste pizzabeställningen, enligt Jakob, är Hawaii. "Folk drar sig till sött", säger Jakob Chamoun.
Den vanligaste pizzabeställningen, enligt Jakob, är Hawaii. "Folk drar sig till sött", säger Jakob Chamoun.

– Till och med när folk från Finspång åker till Norrköping känner folk igen mig och stannar och pratar. En gång gick jag på stan med min familj när någon kände igen mig och började prata. Jag står alltid kvar och snackar tills den andre går, så familjen tröttnade och lämnade mig.

De dagar Jakob inte är på restaurangen, jobbar han som buss- och spårvagnsförare i Norrköping, ett jobb han hade för 23 år sedan, innan Perfect Forno drog igång. I båda jobben är kundbemötandet viktigt, menar han.

– Jag har egentligen hela mitt liv jobbat med människor och gett den servicen de behöver. Mitt mål när jag var liten var att bli busschaufför, där träffar man så mycket folk. Jag är väldigt social och älskar att prata med människor. Jag har lyckats med båda mina jobb, där det innebär att vilja jobba med människor och hjälpa dem.

Igenkändisen

Namn: Jakob Chamoun

Ålder: 51 år

Bor: Norrköping

Om du behövde välja ett annat yrke, vad skulle det vara? "Jag jobbade innan som buss- och spårvagnsförare så om jag inte fick välja det yrket skulle jag ta det jag har nu."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!