Det är området norr om riksväg 51, Byle och Igelfors tätort som kommer erbjudas anslutning inom två år. 350–400 kunder hoppas Maintracs projektledare Magnus Koski ska bli uppkopplade. Något som idag är lika självklart som vatten och avlopp i ett hus.
– I det här området så litar inte många på det här, för att man blivit brända några gånger tidigare. Men när man får se grävmaskiner om en månad, då tror jag att de inser att det äntligen blir av, säger Magnus Koski.
2022 ska området vara färdigprojekterat.
Finspångs stadsnät, Finets vd Sven-Åke Andersson är nöjd med att 30-miljonersprojektet sätts igång.
– Jag har samtal var och varannan dag från de som tappat sin fasta telefoni. De frågar "När får vi fiber?". Det behövs, säger Sven-Åke Andersson.
Sverige startade stadsnätsutbyggnaden kraftigt. Målsättningen var att 98 procent av landets företag och hushåll skulle ha tillgång till optisk fiberkabel med en hastighet av minst 1 gigabyte per sekund, senast 2025. De senaste åren har dock processen avstannat.
Nedsläckningen av kopparnätet och pandemin har påvisat behovet på landsbygden och nu kommer en utbyggnad ske, tack vare ett bidrag på 15 miljoner från Länsstyrelsen.
Maintrac är ett företag som nischat sig på utbyggnad av fibernät på mer svårbyggda områden.
– Det här är ett väldigt stort steg. Projektet kostar runt 30 miljoner där stödet på 15 miljoner kommer att göra skillnad. Finet ökar sin låneram för att klara av att bygga fiber i övriga områden på landsbygden. Hade Finet inte fått hjälp hade vi behövt öka låneramen med ytterligare 30 miljoner. Om Finet skulle bygga hela landsbygden hade vi aldrig hunnit med det till 2025. I så fall hade landsbygden fått vänta till 2028 eller 2030. Så länge orkar inte folk vänta, säger Finets vd Sven-Åke Andersson.
Han hoppas att höstbudgetens extra två miljarder ska snabba på fiberutbyggnaden i Finspång, då det blir mer pengar att söka för Finet.
– Beräkningar säger att det behövs 20 miljarder för att hela Sverige ska få fiber. Men det är en bra start, säger vd:n.
Anna Klingstedt, projektör för Maintrac kommer driva projektet när fibern ska ned i den svårtillgängliga bergslagsnaturen.
– Här blir det schakt på alla ställen. Det är mycket berg, sten, vatten, ekar och skyddsområden som det kommer krävas tillstånd för att få ta sig fram genom, konstaterar hon.