Koloniområde riskerar att försvinna
Antalet uthyrda kolonilotter i Finspång har minskat. Nu finns risk för att något av koloniområdena försvinner.- Det finns inget stort intresse av att hyra en lott, säger Berit Strömberg på kommunstyrelsekontoret.
Allt färre hyr kolonilotter. Dragomir och Yvonne Vojnovic trivs på sina tre lotter vid Axsäter. - Jag hoppas att kommunen inte stänger igen här, för här finns så bra jord, säger Dragomir.
Foto: Fotograf saknas!
Vid Axsäter är 28 lotter av totalt 107 stycken utarrenderade, i Torstorp nio stycken av totalt 38.
- Det kostar att hålla med el och vatten. Vi har diskuterat om vi ska lägga ner eller begränsa lotterna till bara ett område. Verksamheten är inte lönsam för kommunen, säger Berit Strömberg.
Varje lott borde få stuga
Några som verkligen är verksamma på sin lott är Dragomir och Yvonne Vojnovic. Sedan fyra år tillbaka hyr paret tre kolonilotter vid Axsäter. Plätten är full av grönsaker och bärbuskar.
Dragomir är lite av ett slags ansvarig bland arrenderarna vid Axsäter, och han är bekymrad av trenden att allt färre hyr lotter. Han tycker att kommunen borde arbeta mer för att locka dit folk, bland annat genom att låta varje lott få sin egna lilla stuga.
- Den behöver inte vara stor, bara tio kvadratmeter. Kommunen behövde inte stå för dem, det kunde vi göra. Jag skulle gärna hjälpa till med att hyra ut lotter om kommunen bara kom och hjälpte till med att röja upp här, säger Dragomir och sträcker ut armen över Axsäter.
Här finns en och annan ogrävd, igenvuxen lott som har lämnats åt sitt öde sedan arrendatorn tröttnat. Varken arrendatorn eller kommunen har kommit dit för att göra iordning för näste man.
- Ingen vill ju komma till en ogrävd lott, säger Yvonne.
200 kronor om året
Kommunen har föreslagit Axsäter att bilda egen förening, precis som i Grostorp. Men Dragomir är tveksam.
- För att ha en förening måste man ha ett bra startkapital.
Varje lott kostar 200 kronor per år att hyra. Dragomir och Yvonne är ute vid sina tre lotter varje dag. Att få komma hit och träffa trädgårdsgrannar och måna om sin egen jord betyder mycket.
- Här får man jobba och slita, och ändå koppla av, säger Dragomir. Varför inte bara koka lite kaffe? Det här är som att komma lite till paradiset, säger han.
Eventuella ändringar kommer att ske tidigast i vår eftersom kommunen inte vill avbryta odlingssäsongen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!