I slutet av oktober skickade kommunen ut ett litet informationshäfte till alla berörda där man i korta ordalag redogjorde för utredningen, teknisk lösning, kostnader och tidsplan.
– Besluten är tagna i sedvanlig demokratisk ordning. Du kan inte välja om du ska anslutas eller inte. Om arbetet ska påbörjas tidigast 2016 kan kommunfullmäktige ta upp frågan nästa år. Det vi har i dag är dels ett beslut i kommunstyrelsen (2012) att man ska gå vidare med projekteringen för utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp i Bränntorps fritidsområde, dels att för-bereda bildandet av ett så kallat verksamhetsområde med särtaxa, säger Jan-Erik Heintze, samhällsbyggnadschef.
Håkan Dahl i Bränntorp anmälde i veckan Finspångs kommun till JO, länsstyrelsen och förvaltningsrätten med anledning av VA-planerna. Hans kritik gäller bland annat att kommunen inte sköter sina åtaganden gentemot de egna medborgarna.
– Alla utredningar och beslut bygger på att vi vill ha detta. VA-gruppen i Bränntorp har inga mandat enligt föreningslagen. Några beslut i vägföreningen har inte fattats om detta. Några dokument hur miljön skulle påverkas har jag heller inte sett. Det skulle vara intressant att ta del av en miljökonsekvensbeskrivning i frågan, hävdar han.
Miljöenheten i Finspångs kommun gjorde 2008 en omfattande VA-inventering i Bränntorps fritidsområde. 295 av drygt 300 avloppsanläggningarna klarade då inte lagkraven på rening. Resultatet redovisades i mars 2010 för politikerna i kommunstyrelsen. Förvaltningen fick därefter uppdraget att ta fram en lämplig lösning för ägarna till Bränntorpsfastigheterna. Kommunen har senare lämnat över uppdraget till Finspångs Tekniska Verk. Från dåvarande VA-gruppen på den tiden framfördes önskemål om kommunalt vatten och avlopp i Bränntorp någon mil öster om Rejmyre.
– I översiktsplanen som kommunfullmäktige antog 2011 står det att alla fastigheter måste ingå i verksamhetsområdet för vatten och avlopp, berättar Jan-Erik Heintze.
Två alternativ diskuteras i ÖP; antingen görs en överenskommelse med Katrineholms Vatten AB och ansluter verksamhetsområdet till Toltorp i Katrineholms kommun eller också byggs vatten och avlopp ut från Rejmyre i Finspångs Tekniska Verks regi.
Den totala anslutningskostnaden sägs hamna på cirka 300 000 kronor per hushåll.