Tallgläntan blir namnet på nya bostadsområdet i Lotorp. Kommunstyrelsen har antagit detaljplanen som öppnar för 25 bostäder, villor, radhus eller parhus. Men kritiken lät inte vänta på sig. Johan Abdulahad är en av dem som upprörs över hur kommunen hanterat frågan.
– Med tanke på antalet synpunkter som kommit in från sakägare är det få saker som kommunen ändrat. Det blir bara ett spel för galleriet. Istället är det tidigare resultat och bedömningar från utomstående som man hänvisar till. För mig känns det som ännu ett prestigeprojekt som Bergslagstorget, säger han.
Förra året investerade Johan Abdulahad drygt två miljoner kronor för att köpa det gamla föreningshuset och påbörja renoveringen. Men för att kunna färdigställa den äldre villan på 300 kvadratmeter precis som han och sambon vill ha det krävs det ett par miljoner kronor till.
– Det här är vår dröm och det som fick oss att lämna Stockholm och flytta tillbaka till Finspång. Huset har lång historia, potential och en tomt på 2 800 kvadratmeter. Nu riskerar vi att få nya hus vid tomtgränsen. Jag vill varken ha grannar inpå knuten, insyn, eller känna oss inlåsta. Dessutom försvinner den enda utsikten mot naturen.
Visste du om kommunens planer?
– Nej, vi hade ingen aning. Då hade vi antagligen tänkt oss för. Vi ville lämna Kungsholmen i Stockholm just för den vackra naturen. Nu tänker jag inte lägga en krona till förrän jag får gensvar från kommunen. Känner politikerna ens till charmen med Lotorp?
Varför är du kritisk till dialogen?
– Därför att politiker och tjänstemän säger en sak men gör någonting annat. Vi får noll gehör och kompromisser för våra åsikter. Personligen tycker jag att det är jättebra att kommunen bygger ut. Men det måste ske i balans och samförstånd med människor som bor där. Många sakägare klagar på att responsen har varit undermålig. Det tas varken hänsyn eller ges förståelse för oss som bor här.
Sakägarna i Lotorp reagerar på ingreppet på fina naturområden, risken för kalhyggen och att det blir trångt på skogsvägarna. Andra synpunkter i de kommunala handlingarna skjuter in sig på sämre utsikt, bristande hänsyn till redan befintliga kulturhistoriska bostäder och avsaknaden av en trafikutredning.
– Många i Lotorp är positiva till att det byggs. Men kommunen måste lyssna på oss. Det tas för lite hänsyn till naturen och naturvärdena och vad händer när genomfartstrafiken ökar? Trafiken och bullret blir en belastning som påverkar oss alla, säger Johan Abdulahad.
Mats Annerfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande, förklarar att det känns tråkigt att hamna i konflikt med närboende.
– Samtidigt får man inte glömma att syftet med planläggning är både att säkerställa att platsen är okej rent tekniskt men också att väga allmänna mot enskilda intressen vad gäller markanvändning. I det här fallet attraktiva bostäder.
Han anser att planförslaget är bra med lägre bebyggelse (max tio meter) som kompletterar befintlig bebyggelse och har gluggar för åtkomst till naturen för allmänheten.
– Tyvärr överklagas planer allt oftare. Skulle man bara bygga där alla är positiva så skulle det inte byggas så mycket någonstans.
Upplever du att ni har lyssnat på sakägarna?
– Ja, förslaget har justerats och hänsyn har tagits. Men vi kan inte gå alla till mötes på alla punkter, säger Mats Annerfeldt.