- Köttbullar är bäst, utbrister andraklassaren Melker Tapper och hugger in på en bit potatis.
- Skolmaten är god, tycker Sanna Lundin i ettan.
Redan i kapprummet till Storängsskolans matsal möts elever och personal av dagens matsedel. När NT är på plats bjuds det på panerad ekologisk fisk, potatis, morotstzatsiki, broccoli och salladsbuffé. I matsalen sitter skolans yngsta elever och äter tillsammans med respektive lärare. Ljudnivån är dämpad. Maten tystar munnen.
Bra att lärarna deltar
- Mina barn äter bra. Skolan uppmanar barnen att äta grönsaker och ekologiskt. Att matsedeln är varierad och lärarna deltar vid borden uppskattar jag som förälder, säger Sari Lundin som besökte Storängsskolan.
Hon förstår att Finspångs kommun tvingas göra besparingar, men reagerar över att det även drabbar skolmaten.
- Mat behöver ju alla, säger hon lite uppgivet.
350 portioner per dag
Kökschefen Lena Carlsson och hennes kollegor lagar och dukar fram 350 portioner varje skoldag. Hon gläds åt att många elever uppskattar skolmaten och att svinnet, det vill säga mat som slängs, är förhållandevis lågt.
- Vi märker att eleverna från och med tredje klass påverkas mer av varandras åsikter. Säger en elev i kön att maten är äcklig är det genast fem bakom som tycker likadant fast de själva helst av allt skulle vilja äta.
Lena Carlsson igen:
- Ju yngre barnen är desto bättre äter de. Och att lärarna sitter med vid borden hos samtliga klasser gillar vi. Överlag äter eleverna på Storängsskolan jättebra och det tycker vi är roligt.
Gästerna ska inte märka
På frågan om 50-öringen spelar roll i sammanhanget (se artikel ovan) svarar Lena Carlsson snabbt nej.
- Vi omarbetar och trollar med recepten och det ska egentligen inte våra gäster märka. I alla fall är det ingenting vi hör. Det händer också att vi tar bort en dyrare rätt och ersätter den med en billigare men lika omtyckt måltid.
Gräns för sparande
Lena Carlsson förklarar att det är svårt att spara på någonting annat än maten när organisationen är slimmad.
- Pressen på oss ligger i att vi följer det vi arbetat fram. I dag är jag ganska trygg, det fungerar. Men vi kan inte spara hur mycket som helst. Det finns naturligtvis en gräns för vad som kan krävas av oss, tillägger hon.