Enkätverktyget Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken, har kommit till för att Sveriges kommuner enkelt ska få reda på hur ungas situation ser ut på varje ort. Resultatet ger ett underlag för att utveckla en effektiv politik för yngre som bygger på att olika sektorer samarbetar, hävdar Ungdomsstyrelsen.
- Många ämnen och frågor berörs, det är bra, säger Julia Winqvist, Nyhemsskolan.
- Lupp ger en bra chans att se vad elever vid en hel skola tycker, kontrar Adam Axelsson, Bergska.
Utvecklingsstrategen Maria Malmberg berättar att Lupp som enkät är bred och täckande. Här ryms övergripande områden som skola, politik, samhälle, inflytande, trygghet, hälsa, arbete och framtid. Under de olika områdena finns det dessutom en mängd så kallade underfrågor att besvara.
God ungdomspolitik
- Nu har ungdomarna världens chans att vara med och påverka i praktiken. Vi har en god ungdomspolitik i Finspång.
I enkäten får eleverna berätta hur det är och hur de vill ha det. Våra politiker har bestämt att enkäten ska genomföras vartannat år. Verktyget ger ett bra underlag, kommenterar Maria Malmberg.
Ett exempel: Inför byggandet av Kulturhuset var elevernas önskan om en bio ett starkt argument till att kommunen satsade stora pengar på att göra i ordning bio- och teatersalongen i fastigheten
Förutom Bergska och Nyhemsskolan deltar Grosvadsskolan och Curt Nicolin Gymnasiet.
- En nyhet för i år är att vi skickar ut brev till folkbokförda ungdomar i gymnasieåldern som inte studerar vid Bergska eller CNG. Även dessa ska ges en chans att svara på enkäten, säger Maria Malmberg.
Skolrådet Ulrika Jeansson (S) och Jörgen Strömberg, tillförordnad gymnasiechef, ser fram mot enkäten.
Vissa frågor bryts ut
- Utifrån diskussionen varför elever inte väljer Finspång som gymnasieort vore det jätteintressant att jämföra om det finns någon skillnad med 2009 års enkät och dem som valt att studera här, säger Ulrika Jeansson.
Jörgen Strömberg:
- Att vissa frågor går att "bryta ut" ur Lupp är jättebra för oss. Ta matfrågan på Bergska skolan som ett exempel. Här har en övervägande del av eleverna haft synpunkter på maten och matsalen.
Årets enkät startar på måndag och ska genomföras under två veckor. Svarsfrekvensen 2009 var hög; 90 procent på högstadiet och närmare 80 procent bland gymnasieeleverna. I potten lockar 100 fribiljetter till Arena Grosvad. Bästa klass åker till simhallen där det väntar bad och bowling för eleverna.