Lokalen är tom – men skylten kvar: "Inte tillräckligt bra betalt"

Åtta månader efter stängningen står lokalerna fortfarande tomma.
Skylten med restaurangens namn sitter ännu kvar på fasaden.
– Jag har fått erbjudanden, men inte de summor jag vill ha, säger fastighetsägaren Iyad Almanassra.

Skylten med Adams restaurang möter fortfarande besökarna, trots att det har gått åtta månader sedan stängningen.

Skylten med Adams restaurang möter fortfarande besökarna, trots att det har gått åtta månader sedan stängningen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2025-05-07 20:00
  • Adams restaurangs lokaler i Finspång står tomma åtta månader efter stängningen, trots flera erbjudanden, enligt fastighetsägaren Iyad Almanassra.
  • Almanassra investerade närmare fem miljoner kronor i renovering och inventarier inför öppningen av restaurangen, men den stängde efter bara två och ett halvt år på grund av brist på kunder.
  • Almanassra, som nu driver Restaurang Butängen i Norrköping, är öppen för alla förslag om verksamheter som lokalerna kan vara lämpliga för, inklusive livsmedelsbutik, godisbutik eller bil/reservdelsföretag.

Iyad Almanassra tog över Jourlivs gamla lokaler på Hårstorpsområdet i Finspång och gjorde en mångmiljonsatsning när byggnaden totalrenoverades. Adams restaurang öppnade våren 2022, men hade svårt att locka tillräckligt många kunder, så verksamheten stängde 1 september 2024.

Åtta månader senare finns skylten "Adams restaurang" fortfarande kvar på byggnaden.

– Jag har fått flera samtal om olika erbjudanden, men har inte fått tillräckligt bra betalt, säger Iyad Almanassra.

Han berättar att det var en mångmiljonsatsning som gjordes inför öppningen av Adams. Iyad trodde på läget i Hårstorp, med närheten till riksväg 51 och utfarten till Norrköping.

Fastighetsägaren Iyad Almanassra berättar att det finns intressenter, men att han inte fått ett tillräckligt bra erbjudande.
Fastighetsägaren Iyad Almanassra berättar att det finns intressenter, men att han inte fått ett tillräckligt bra erbjudande.
Adams restaurang hade bara öppet i två och ett halvt år innan verksamheten stängde, men ännu har ingen ny verksamhet tagit över fastigheten.
Adams restaurang hade bara öppet i två och ett halvt år innan verksamheten stängde, men ännu har ingen ny verksamhet tagit över fastigheten.

– Jag köpte fastigheten för 1,5 miljoner, sedan höll jag på med renoveringar i nio månader. Satsade runt 1,5 miljoner på det och tillsammans med inköp av inventarier och möbler gjorde jag en satsning på närmare fem miljoner kronor totalt.

Hur kändes det att få lägga ner verksamheten efter storsatsningen?

– Det kändes tråkigt att det inte funkade, men det var för få kunder. Sedan var det krävande att ha öppet sju dagar i veckan, säger Iyad Almanassra.

Sedan i höstas driver han Restaurang Butängen i Norrköping tillsammans med en kollega. 

– Det går mycket bra, vi har öppet fem dagar i veckan, måndag–fredag. Det är många som jobbar i det området. Jag hade drivit restaurang där tidigare i nio år, så jag kände till det väldigt bra. 

Blir det inte kostsamt med dubbla hyror, för restaurangen i Norrköping och tomma fastigheten i Finspång?

– Nej, jag äger fastigheten i Finspång, det finns inga lån och jag har inga skulder där. Jag betalar en mindre summa för el, men inget annat.

Iyad gjorde en mångmiljonsatning på att göra i ordning lokalerna i Finspång, men satsningen höll bara i två och ett halvt år.
Iyad gjorde en mångmiljonsatning på att göra i ordning lokalerna i Finspång, men satsningen höll bara i två och ett halvt år.

Han är öppen för alla förslag när det gäller verksamheter som lokalerna kan vara lämpliga för.

– Den skulle till exempel passa bra till livsmedelsbutik och godisbutik eller för någon som sysslar med bilar/reservdelar. Jag kan tänka mig att både sälja eller hyra ut fastigheten, säger Iyad Almanassra.

Iyad bor fortfarande kvar i Finspång med sin familj.

– Jag tänker bo kvar här, men driva restaurang i Norrköping. I dagsläget har jag inga planer på att göra någon ny satsning i Finspång, konstaterar Iyad Almanassra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!