– Varje parti går till val på sina egna program och idéer. Men visst är vi intresserade av att fortsätta det konstruktiva arbetet vi har haft i den här konstellationen, säger Stefan Carlsson (V).
– Vårt förstahandsalternativ är att fortsätta efter valet, säger även Herman Vinterhjärta (MP).
Efter valet hösten 2010 fick Socialdemokraterna 20 mandat i kommunfullmäktige, Vänsterpartiet fyra och Miljöpartiet två. Efter ett avhopp i V så har det partiet tre mandat. Alltså en klar övervikt och dominans för S.
– Vi hade en problemlösningsgrupp som var mer aktiv i början innan vi lärde oss våra partiers olika kulturer. Den har vi inte behövt använda på ett par år, berättar Carlsson.
– Det viktigaste har hela tiden varit att vara överens om budgeten. Sedan ska det finnas utrymme att visa sin egen profil i olika frågar, fyller Vinterhjärta i.
Samarbetet mellan de tre olika partierna har under de snart fyra åren inte varit helt gnisselfritt. Anläggningen av fem villatomter i Vibjörnsparken och nedläggningen av Ekesjö skola är frågor som berört Miljöpartiet extra mycket.
– Vi röstade för bevarandet av både Ekesjö skola och Vibjörnsparken för vi hade lovat det innan valet. Vi röstade för vår övertygelse och emot samarbetet. Vi fick ge oss i första läget och har sedan arbetat vidare för att det ska bli så bra som möjligt ur miljösynpunkt och naturvård. Det gäller hela tiden att se framåt och göra det bästa av situationen, berättar Vinterhjärta.
De två mindre partierna har i förhållande till jätten S haft mycket att säga till om.
– Relativt till våra storlekar så har vi kunnat påverka mycket, mer än vad vi har mandat för egentligen. Speciellt i enskilda frågor. Samtidigt har det varit vårt trumfkort eftersom annars går inte ärendet igenom, säger Carlsson och får direkt medhåll från Vinterhjärta.
När det gäller V så har fokus varit att få med genus-och rättviseperspektivet och för MP har det handlat om att lyfta in miljö-och naturfrågor i det politiska arbetet.
– Det är så vi har kunnat påverka och arbeta på ett bra sätt, menar Vinterhjärta.
– Det har även hänt att Socialdemokraterna har haft svårt att kompromissa internt, men där har det löst sig till sist, berättar Carlsson.
Kommunens förhållandevis risiga ekonomi har under hela mandatperioden varit en röd tråd i det politiska jobbet.
– Där finns det mycket mer att göra. Det vi har gjort är att vi nu vet varför ekonomin ser ut som den gör och försöker hitta ett resursfördelningssystem som fungerar, säger Carlsson.
Kan ni tänka er att släppa in flera partier i ett ännu större samarbete efter valet?
– Nu har vi fått upp farten och kan komma igång mycket snabbare vid ett fortsatt samarbete och har fått förtroende för varandra. Det viktigaste efter valet är att få en handlingskraftig majoritet. Jag fortsätter gärna i samma konstellation, säger Stefan Carlsson.
Herman Vinterhjärta håller med, men säger också:
– Om Sverigedemokraterna hamnar i en vågmästarroll så är jag i beredd att förhandla med vilket annat parti som helst för att stänga ute dem.
Något som Stefan Carlsson håller med om till 100 procent.