Mo Gårds koncept sprider sig

Först Finspång, sedan Stockholm och nu Skåne. Konceptet som Mo Gård folkhögskola står bakom sprider sig över landet. Och planer finns även på utlandsverksamhet.

En kvartett som ser fram emot utvecklingen av den verksamhet som Mo Gård folkhögskola står inför. Från vänster Tomas Larsson, ansvarig för verksamheten i Skåne, Vivianne Ahlén, platsansvarig i Finspång, Gunilla Kvist, dito i Stockholm och rektor Michael Karlsson.

En kvartett som ser fram emot utvecklingen av den verksamhet som Mo Gård folkhögskola står inför. Från vänster Tomas Larsson, ansvarig för verksamheten i Skåne, Vivianne Ahlén, platsansvarig i Finspång, Gunilla Kvist, dito i Stockholm och rektor Michael Karlsson.

Foto: Inger Ramstedt

Finspång2009-01-18 21:27
För någon vecka sedan presenterade Michael Karlsson, rektor för Mo Gård folkhögskola, beslutet att teckenspråkslinjen läggs ner i Finspång. För få sökande till utbildningen är orsaken. Men i gengäld väljer man att satsa än hårdare på kärnverksamheten.- Vi ger en unik utbildning, individuellt anpassad för varje elev efter den personens behov, förutsättningar och önskemål, förklarar Michael Karlsson.Fler skolor
Han tar emot på arbetsrummet i det gamla renoverade skolhuset från 1940-talet på Mertens väg. Där har folkhögskolan huserat i nästan sex år. Innan höll man till ute vid Mo Gård i Doverstorp, men växte ur lokalerna.Och efterfrågan på det koncept, som Mo Gård folkhögskola arbetat fram, har under de senaste åren ökat från andra delar av landet. Bland annat från Stockholm.För att möta efterfrågan beslutade styrelsen att starta en skola även där.
I augusti 2007 slogs portarna upp på Kungsholmen.- Och nu har vi vuxit ur lokalerna och måste flytta. Verksamheten har formligen exploderat, vi hade i inledningsfasen trott på mellan 12 och 14 elever och fick det dubbla, säger Michael Karlsson.Nu står Skåneregionen på tur. I augusti i år är det dags öppna. Under förra veckan fanns Tomas Larsson, ansvarig för verksamheten i Skåne, på plats i Finspång för att diskutera framtiden tillsammans med kollegan Gunilla Kvist från Stockholm. De var inbjudna av Michael Karlsson och Vivianne Ahlén, platsansvarig i Finspång.Satsning utomlands
I framtidsplaneringen ingår också en satsning utanför landets gränser, avslöjar Michael Karlsson.- Jag har en vision om att vi ska starta en skola i Nicaragua. Vi har varit på plats och undersökt förutsättningarna. Med små medel kan man åstadkomma mycket där. Men än finns inget beslut, säger han.För det handlar givetvis om pengar. Som alla andra verksamheter har Mo Gård folkhögskola en budget som måste hållas. Och på sikt kommer det att få konsekvenser när verksamheten nu sprids till tre områden i landet. Tre verksamheter ska dela på samma pengapåse.- Visserligen jobbar vi för att få ökat statsbidrag. Men som det ser ut nu kommer det att bli återverkningar på personalsidan här i Finspång, så är det. Samtidigt nyrekryterar vi i Skåne. Men hur många som får gå är oklart i dag. Vi vet inte heller hur många pensionsavgångar det blir, säger Michael Karlsson.Finns det inte en risk att den positiva utvecklingen i resten av landet sker på bekostnad av verksamheten i Finspång?- Nej absolut inte, den verksamhet som finns i Finspång kommer att finnas kvar här. Vi har ett stort upptagningsområde i Östergötland och Närke, svarar Michael Karlsson.
Fakta Mo Gård
1992 startade Mo Gård folkhögskola. Då låg verksamheten vid Mo Gård i Doverstorp och var en filial till Västanviks folkhögskola i Leksand. 1997 knoppades verksamheten av och Mo Gård folkhögskola blev fristående. En av huvudmännen är Stiftelsen Mo Gård. Bakom står Östergötlands läns landsting, Finspång kommun, Sveriges dövas riksförbund och Föreningen Sveriges dövblinda. Den andra huvudmannen är den nordiska stiftelsen PCN. 2003 flyttade verksamheten till Mertens väg. Den största andelen av eleverna som går på skolan är döva med utvecklingsstörning. Men här studerar också exempelvis döva/hörselskadade med psykiska problem och döva/hörselskadade med invandrarbakgrund liksom dövblinda.Sammanlagt är i dag 80 elever inskrivna i de verksamheter som folkhögskolan bedriver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om