Elisabeth Andersson har tidigare jobbat som förskollärare i Finspångs kommun under många år.
- Det är en ren katastrof för våra barn. Vi borde ha valmöjligheten att ge barnen det de vill ha, de normala standardprodukterna.
- Nu serveras det lättmjölk och halvfabrikat med mängder av tillsatser. Margarin i stället för riktigt smör är inte bra. Dessutom slängs det massor med mat, det vet jag av egen erfarenhet, säger hon.
Förutom Elisabeth och Caroline, som själva har barn i förskolan, finns författaren och föreläsaren Tommy Svensson på plats i den lilla butiken på Bergslagsvägen.
Tommy, som är expert på tillsatser, har bland annat varit i Finspångs kommun på ett möte initierat av oroliga föräldrar för att diskutera kost med politiker och tjänstemän.
"Riktigt dåligt"
- Det var i april förra året och ännu har inget hänt. Det är riktigt dåligt, tycker Caroline Löfgren.
- Nyligen samlades 100 intresserade personer på Mariagården och lyssnade på Tommy. Vi ser inget motsatsförhållande, vi vill hjälpa kommunen, säger hon.
Trion vill att det finns mer naturligt fett i den mat skolbarnen får.
- Fett är aldrig farligt. Ett barn som står i växten behöver ha det naturliga fettet för hjärnan, kroppen och musklerna.
- Problemet är att äter du mat utan fett i skolan så är du bara mätt cirka 1,5 timme, sedan har du håltimme och går till
kiosken och köper godis. Det är av sockret du går upp i vikt av, inte det naturliga fettet, förklarar Tommy Svensson.
Att Finspångs kommun, och även många andra kommuner följer Livsmedelsverkets riktlinjer, ger han inte mycket för.
"Ute och cyklar"
- Nej, Livsmedelsverket följer EU-direktiv som är direkt påverkade av industrierna.
- Tyvärr är det de stora tillverkarna som bestämmer vad våra barn äter i skolan. De kommuner som följer Livsmedelsverkets rekommendationer är helt ute och cyklar.
En annan ståndpunkt från politiker och tjänstemän brukar vara att det blir för dyrt att laga maten från grunden.
- Kvalificerat skitsnack, de kommuner som har ändrat sin kosthållning har oftare fått billigare mat.
- De vill inte, de är lata, säger Tommy Svensson i kritiska ordalag innan han fortsätter:
- De som jobbar i skolköken ska inte hängas ut, de är själva förtvivlade. Vad får de göra? Jo, värma nästan färdig mat i en varmluftsugn fast det är duktiga kokerskor med kompetens som inte tas tillvara.
Receptet för att komma tillrätta med problemen låter självklara.
- Mer näringsriktig mat till våra barn och gamla. Det är inte så svårt bara viljan finns. En skolelev som får i sig rätt mineraler och vitaminer orkar mer och har mycket lättare för att lära sig, säger Tommy Svensson.