Näringsfattig mat leder till skolproblem

Sämre immunförsvar och hälsa, trötthet och inlärningsproblem, diarré och ont i magen. - Den dåliga kosthållningen i skolan leder till många problem för våra barn, säger näringsrådgivarna Elisabeth Andersson och Caroline Löfgren.

Tre bekymrade miner när det gäller kosthållningen för barn och äldre inom Finspångs kommun. Författaren och föreläsaren Tommy Svensson flankerad av näringsrådgivarna Elisabeth Andersson och Carline Löfgren.Foto: Mikael Grip

Tre bekymrade miner när det gäller kosthållningen för barn och äldre inom Finspångs kommun. Författaren och föreläsaren Tommy Svensson flankerad av näringsrådgivarna Elisabeth Andersson och Carline Löfgren.Foto: Mikael Grip

Foto: Mikael Grip

Finspång2012-02-14 00:00

Elisabeth Andersson har tidigare jobbat som förskollärare i Finspångs kommun under många år.

- Det är en ren katastrof för våra barn. Vi borde ha valmöjligheten att ge barnen det de vill ha, de normala standardprodukterna.

- Nu serveras det lättmjölk och halvfabrikat med mängder av tillsatser. Margarin i stället för riktigt smör är inte bra. Dessutom slängs det massor med mat, det vet jag av egen erfarenhet, säger hon.

Förutom Elisabeth och Caroline, som själva har barn i förskolan, finns författaren och föreläsaren Tommy Svensson på plats i den lilla butiken på Bergslagsvägen.

Tommy, som är expert på tillsatser, har bland annat varit i Finspångs kommun på ett möte initierat av oroliga föräldrar för att diskutera kost med politiker och tjänstemän.

"Riktigt dåligt"
- Det var i april förra året och ännu har inget hänt. Det är riktigt dåligt, tycker Caroline Löfgren.

- Nyligen samlades 100 intresserade personer på Mariagården och lyssnade på Tommy. Vi ser inget motsatsförhållande, vi vill hjälpa kommunen, säger hon.

Trion vill att det finns mer naturligt fett i den mat skolbarnen får.

- Fett är aldrig farligt. Ett barn som står i växten behöver ha det naturliga fettet för hjärnan, kroppen och musklerna.

- Problemet är att äter du mat utan fett i skolan så är du bara mätt cirka 1,5 timme, sedan har du håltimme och går till
kiosken och köper godis. Det är av sockret du går upp i vikt av, inte det naturliga fettet, förklarar Tommy Svensson.

Att Finspångs kommun, och även många andra kommuner följer Livsmedelsverkets riktlinjer, ger han inte mycket för.

"Ute och cyklar"
- Nej, Livsmedelsverket följer EU-direktiv som är direkt påverkade av industrierna.

- Tyvärr är det de stora tillverkarna som bestämmer vad våra barn äter i skolan. De kommuner som följer Livsmedelsverkets rekommendationer är helt ute och cyklar.

En annan ståndpunkt från politiker och tjänstemän brukar vara att det blir för dyrt att laga maten från grunden.

- Kvalificerat skitsnack, de kommuner som har ändrat sin kosthållning har oftare fått billigare mat.

- De vill inte, de är lata, säger Tommy Svensson i kritiska ordalag innan han fortsätter:

- De som jobbar i skolköken ska inte hängas ut, de är själva förtvivlade. Vad får de göra? Jo, värma nästan färdig mat i en varmluftsugn fast det är duktiga kokerskor med kompetens som inte tas tillvara.

Receptet för att komma tillrätta med problemen låter självklara.

- Mer näringsriktig mat till våra barn och gamla. Det är inte så svårt bara viljan finns. En skolelev som får i sig rätt mineraler och vitaminer orkar mer och har mycket lättare för att lära sig, säger Tommy Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om