I över 160 år har kägelsporten funnits i Finspång. Men nu kämpar kägelhallen i Finspång för att leva vidare.
Sedan mitten av mars har hallen varit stängd på grund av coronapandemin.
– Vi har inga inkomster, samtidigt som vi har en hyra på 34 000 kronor i månaden. Blir det här långvarigt och vi inte kan komma igång i höst går det inte, säger Carl-Henrik Gabrielsson i Föreningen Kägelhallen Finspong.
De flesta som jobbar ideellt är 70-plussare.
– Vi hade en deltidsanställd som vi tvingades säga upp i april.
Förutom under sommarmånaderna är det ständigt aktiviteter i kägelhallen. Kägelklubben Pensionisten med cirka 150 medlemmar och kägelklubbarna Hunter och Turbinen har verksamhet. Elever från kommunens skolor, barnkalas, familjehögtider, företag och kompisgäng, nationella och internationella tävlingar och seriespel är exempel på vad hallen används till, förutom att ha öppet flera dagar i veckan för allmänheten.
– Pensionistens seriespel på tisdagar lockar över hundra deltagare, medelåldern är 80 plus. Vi brukar även köra på fredagar med 40-talet deltagare. Det är många äldre som saknar det här och sitter isolerade hemma. Det bästa med kägel är gemenskapen, betonar Carl-Henrik Gabrielsson.
Han beräknar att bland annat avbokningar, inställda lotteriförsäljningar och tappade sponsorer, inneburit förlorade intäkter på 178 000 kronor sedan mitten av mars.
Nu går han ut med ett nödrop med förhoppningen att få in fler sponsorer och bidrag.
– Jag jagar sponsorer för fullt. Med nuvarande restriktioner kan vi inte samlas så många i lokalen, men om vi kan komma igång i höst, åtminstone med spel i mindre grupper, tror jag vi kan klara det.
Kägelhallen hade stora ekonomiska problem för tio år sedan.
– Då var jag beredd på att vi skulle gå i konkurs. Då hade vi 2,5 anställda, de senaste åren har vi bara haft en deltidstjänst. Men vi överlevde då och ska klara det nu också, betonar Carl-Henrik.
Han har mängder av uppdrag: kassör, kanslist, kundservice, tävlingar, seriespel, Pensionisten, lotterier, sponsring, lokalvård och sköter mycket i hallen tillsammans med frun "Biggan".
Är du orolig för den anrika sportens framtid?
– Ja, vi har sex banor i Finspång, annars finns det bara två banor i Skultuna. Överlever inte vi försvinner sporten, konstaterar Carl-Henrik Gabrielsson.