Nu är det högsäsong för Göstas hobby
Det är tidig förmiddag och solen står högt över åkrarna utanför Hällestad. En solblekt skylt pekar mot Kattorp, där ett 60-tal nya påskgäster tittat in. Eller tittat ut närmare bestämt.
Kycklingarna i Kattorp kom ut lagom för att se hur vårens första blåsippor slagit ut. Men ännu dröjer det en stund innan de kan vistas ute själva.
Foto: Fotograf saknas!
- När mina föräldrar gick bort för några år sedan funderade jag på att slakta bort dem, men sedan fick min svägerska Gun Johansson mig på andra tankar, säger han och lyfter upp en av de bokstavligen fjäderlätta kycklingarna ur lådan.
Kycklingar äter ägg
I dag är det Gun som står för utfodringen och det är hårdkokt ägg som står på menyn. Kycklingarna rusar snabbt fram till de nedsmulade äggen som Gun släpper ned i trälådan.
- Det tar sin lilla tid att ta hand om kycklingarna. De måste utfodras och tittas till, säger Gösta, som tillägger att det just därför inte finns några tankar på att utöka produktionen.
- Det räcker gott och väl som det är. Dessutom har vi några ankor, tranor och gäss att se efter, säger han.
- Tjusningen med att ha kycklingar som hobby är att höra ljuden och kacklandet och att följa processen från ägg till kläckning, säger Gösta och öppnar dörren till den röda äggkläckningsmaskinen som ser ut som ett mindre kylskåp. Det är där man lägger man de värpta äggen. Äggen ligger i maskinen i cirka 20 dagar innan de börjar spricka. Och att ta sig igenom skalet är ett ansträngande jobb för kycklingarna.
Sålla bort
- Den här till exempel klarade det inte, säger Gösta och håller upp ett ägg med en blodfärgad spricka.
Gösta berättar att man aldrig ska hjälpa kycklingarna på traven. Klarar de sig inte själva så tyder det på att de har fel på exempelvis benen och då är det lika bra att sålla bort dem direkt.
Det här året var ett bra äggår för Kattorp. Aldrig tidigare har de fått så många ägg.
- Vi har fått runt 100-talet ägg och av dem var de bara tolv som inte var befruktade, säger Gösta.
Påskens äggätande härstammar från den kristna tron. Den sex veckor långa fastan tog slut vid påsk, just när tamfåglarna värper som mest.
Man förr var noga med att krossa äggskalen ordentligt. Man trodde nämligen att om troll och häxor fick tag på ett helt äggskal kunde de använda det i sina trollkonster och förgöra människorna och djuren på gården.
I Sverige äter vi 2 000 ton ägg under påskveckan, dubbelt så många som under en vanlig vecka
En svensk i genomsnitt äter 200 ägg om året.
Källa: Icakuriren
Man förr var noga med att krossa äggskalen ordentligt. Man trodde nämligen att om troll och häxor fick tag på ett helt äggskal kunde de använda det i sina trollkonster och förgöra människorna och djuren på gården.
I Sverige äter vi 2 000 ton ägg under påskveckan, dubbelt så många som under en vanlig vecka
En svensk i genomsnitt äter 200 ägg om året.
Källa: Icakuriren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!