Ny förskola får två våningar

Nu är det bestämt. Lillängsskolan ska rivas och ersättas av en nybyggd Lillängens förskola. Det beslutet togs även i januari 2015, men då kom verkligheten emellan.

Rivningsprojekt. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Så jag tar farväl och stora tårar rullar på min kind. Nu är det slut på gamla tider, nu går Lillängsskolan i himlen in. (Per Myrbergs Trettifyran).

Rivningsprojekt. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Så jag tar farväl och stora tårar rullar på min kind. Nu är det slut på gamla tider, nu går Lillängsskolan i himlen in. (Per Myrbergs Trettifyran).

Foto: Börje Gavér

Finspång2016-09-06 17:00

Det har länge funnits ett behov av fler förskoleplatser. I och med att barnen vid Lillängsskolan i december 2014 flyttades till Högalidsskolan blev den lokalen ledig. Detaljplanen tillät en skola och frågan var egentligen bara, rusta eller riva?

­– Det blir ofta billigare att riva och bygga nytt, säger Herman Vinterhjärta (mp), miljö- och samhällsbyggnadsråd, när tidningen träffar honom och utbildningsrådet Stefan Carlsson (v).

Efter att ha tittat runt på hur man bygger skolor idag kom man fram till att det skulle vara ett lågenergihus i två våningar. Ett sådant finns bland annat i Åby, Humpegårds förskola, och det fungerar bra. Men detaljplanen som tillät en skolbyggnad var inte gjord för en så hög byggnad.

– Det tar ett år att ändra en detaljplan, säger Herman Vinterhjärta.

I alla fall när förändringen är så liten och inte orsaker några överklaganden.

Under tiden kunde den tomma Lillängsskolan bli flyktingmottagning.

Båda betonar att det inte är det användandet som orsakat förseningen. Nu har flyktingarna fått andra boenden och Lillängsskolan står tom. Lokalerna är hårt slitna och varken Stefan eller Herman vet exakt hur gammal skolan är, men den fanns i alla fall på 1960-talet. Den gamla detaljplanen var från 1963.

– Vi tror på den här idén. Det behövs en ny förskola och den här får ett bra läge på en plats där det bor många och många rör sig. Det blir en av de mest centrala, säger Stefan Carlsson.

När bygget kan komma igång är osäkert. Först ska anbudsförfarandet genomföras. Rivningslov finns och behöver inte vara beroende av upphandlingen. Det arbetet kan alltså påbörjas. Kostnadskalkylen ligger kvar på 41 miljoner men kan förändras i och med upphandlingen. Antalet barn är i alla fall bestämt till 80 mot tidigare 65.

Däremot kan de två berätta att det blir en flexibel byggnad, som lätt kan förvandlas till en skola om behovet förändras. Det är bara att flytta om lite väggar.

Främst är det barnen i Dalen som ska flyttas över till den nya förskolan, men det kan komma andra också. Bara att säga upp hyreskontraktet för Dalen kommer att spara mycket pengar.

Även personalen kommer att flytta med och dessutom utökas.

I övrigt ska man öka kapaciteten vid Metallens förskola.

– Vi vill få en mer permanent lösning, vilket är bättre ur pedagogisk, miljömässig och ekonomisk synpunkt, säger Herman Vinterhjärta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om