Ny utbildning säkrar stort behov

Kommunen startar till hösten en ny vård- och omsorgsutbildning för vuxna. - Det behövs verkligen. Personalbehovet är redan stort och kommer bara att öka, säger Kerstin Sjöberg-Axelsson, social omsorgschef.

Undersköterskorna Carita Herrlin och Annette Adolfsson tycker att flera borde satsa på ett yrke inom vård och omsorg.

Undersköterskorna Carita Herrlin och Annette Adolfsson tycker att flera borde satsa på ett yrke inom vård och omsorg.

Foto: Mikael Grip

Finspång2012-03-21 00:00

De äldre blir fler och fler och lever längre och längre. Detta i kombination med stora pensionsavgångar (cirka 80 personer under en femårsperiod) gör att ekvationen börjar bli knepig att få ihop.

- Redan i dag är det svårt att få tag i vikarier. Vi får verkligen jaga, berättar Tina Axelsson, enhetschef på demensboendet Tegelbacken.

Till höstterminen drar sektor social omsorg, tillsammans med Vuxenutbildningscentrum och Bergska skolan i gång den nya vård- och omsorgsutbildningen för vuxna. Första intagningen innehåller 20 platser, utbildningen pågår under tre terminer och omfattar 1 400 gymnasiepoäng.

- Vi måste vara på hugget när det gäller att rekrytera personal, därför gör vi den här gemensamma satsningen, berättar Kerstin Sjöberg-Axelsson.

Var ska utbildningen ske?

- Tanken är att förlägga utbildningen ute i verksamheterna. Vi flyttar ut lärarna från klassrummen eftersom det är en ganska stor praktikdel, förklarar Fredrik Björkman, tillförordnad bildningschef.

Var lärarna till utbildningen ska komma ifrån är oklart.

- Antingen gör vi en egen rekrytering eller så köper vi in den tjänsten externt. Där är jag trygg, det kommer vi att hantera, fortsätter Björkman.

Har ni gjort någon undersökning för att säkerställa att intresset finns för att gå den här utbildningen?

- Nej, men vi är ganska övertygade om att intresset finns, säger Kerstin Sjöberg-Axelsson.

Statusen på vårdyrkena har över tid försämrats.

- Attraktionskraften har sjunkit, speciellt den gymnasiala utbildningen. Däremot så har det visat sig
i andra kommuner att vård- och omsorgsutbildningar för vuxna är populära, säger Björkman.

Carita Herrlin och Annette Adolfsson heter två undersköterskor med över 20 år i yrket. De trivs bra med sina arbetsuppgifter.

- Man ger och man får. Det handlar om mycket glädje och att känna sig behövd, säger Carita.

- Det finns många fördelar i det här yrket som de unga i dag inte vet om. Jag känner mig privilegierad som får jobba med det här, är Annettes ord om sitt yrkesval.

Chansen att få ett arbete efter att ha gått den nya utbildningen är stor.

- Eftersom vi får en volymökning inom sektorn i kombination med att många går i pension så kommer de som går utbildningen ha goda möjligheter att få jobb, säger en nöjd och glad Kerstin Sjöberg-Axelsson.

Fotnot: Som NT tidigare har berättat så vill Curt Nicolin Gymnasiet tillsammans med Resurscenter Mo Gård starta ett vård- och omsorgsprogram med start höstterminen 2013. Där planeras det för 30 platser.

Vad gäller saken?
Kommunens nya vård-och omsorgsutbildning för vuxna riktar sig främst till dem som vill jobba som undersköterska, vårdare, skötare och personlig assistent. Utbildningen omfattar
1 400 gymnasiepoäng och pågår under tre terminer. Arbetsplatsförlagd utbildning ingår varje termin med cirka fem veckor. Chansen till arbete efter utbildningen ska enligt kommunledningen vara mycket stor. Utbildningen startar till höstterminen 2012.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om