Nya BUN-chefen lovar bättre dialog

- Vi har inte brutit mot skollagen och vi kommer att göra allt för att ha en bra dialog med föräldrar på till exempel Storängsskolan, säger Mikael Hultberg, sektorschef för barn och ungdom.

Mikael Hultberg, sektorschef för barn och ungdom, vill att alla nu ska se framåt.Foto: Mikael Grip

Mikael Hultberg, sektorschef för barn och ungdom, vill att alla nu ska se framåt.Foto: Mikael Grip

Foto: Mikael Grip

Finspång2012-03-20 00:00

Han har nyligen börjat sitt nya jobb som högste ansvarige tjänsteman med ansvar för cirka 3 000 elever och en personalstyrka på 500 män och kvinnor.

- Det är mycket att sätta sig in i. Självklart är det en introduktionsperiod för att ta till sig alla frågor och lära sig organisationen, berättar Mikael.

Uppdraget är att ge kommuninvånarna och barnen en så bra skola som det bara går.

- Det viktigaste är helheten. Att hjälpa alla barn och speciellt dem som har särskilda behov på bästa sätt.

Skolan och hur den fungerar eller inte fungerar är hela tiden ett ämne som berör. Förra årets varsel och uppsägningar, som främst drabbade personal inom sektor barn och ungdom, gav upphov till upprörda känslor.

Vill ha arbetsro
- Jag förstår det, det har varit stora förändringar som påverkar alla. Men när jag ser bakåt på vad som gjordes då så tycker jag att det var helt rätt väg att gå. Nu gäller det att sätta organisationen och göra grundjobbet att arbeta med barn och ungdomar. Att få arbetsro helt enkelt, samtidigt som vi ska utveckla verksamheten.

Tillströmningen till förskolan är ständigt växande. Det gör förstås också att årskullarna i grundskolan på sikt kommer att öka.

- Visst är det en positiv utveckling som gör att vi måste utöka verksamheten. Det är en utmaning vi står inför. Men det är en rolig utmaning, eftersom vi växer, poängterar Mikael Hultberg.

Lärarlöner är ett annat ämne som har diskuterats flitigt.

- På samhällsnivå så håller jag med om att lärarlönerna är för låga. Det är ett strukturellt samhällsbekymmer. Om inte lärarutbildningarna fyller sina platser så blir det problem på sikt. Det är en fråga på nationell nivå som vi inte kan påverka så mycket lokalt.

Dokumentation
Från lärarhåll har det också höjts röster att det numera är för mycket dokumentation om varje elev som går ut över grunduppdraget att lära ut.

- Det är ett krav vi har att göra yrket mer professionellt. En skola blir inte bättre än vad som händer i mötet mellan lärarna och eleverna. Vi måste kunna visa upp det vi gör för föräldrar och då krävs det dokumentation och information. Annars blir verksamheten hemlig och det är inte bra. Det handlar helt enkelt om att utveckla vårt sätt att jobba.

Behövs mer resurser
NT beskrev för några veckor sedan hur ett antal föräldrar upplevde situationen för sina barn på Storängsskolan. Det handlade om kränkningar, barn som inte får den hjälp de ska ha och mycket mer. De var nöjda med skolans och rektorns ansträngningar, men tyckte att kommunen inte släpper till de resurser som behövs.

- Självklart ska vi möta den oro som finns på bästa sätt. Vi kommer att bjuda in till ett möte med representanter från skolrådet så tar vi det därifrån.

Föräldrarna ansåg också i kritiska ordalag att kommunen som är huvudman, för skolorna, bryter mot skollagen.

- Det håller jag inte med om. Det är bra om föräldrar har åsikter om skolan, men det är Skolinspektionen som gör själva granskningen. Vi är en offentlig myndighet som ska granskas. Vi bryter inte mot någon skollag, att folk har olika åsikter är en annan sak, klargör Mikael Hultberg med skärpa i rösten.

I nästa mening säger han:

- Vi kan alltid bli bättre och kommer att lyssna på vad de har att säga. Jag är ny på jobbet och jag vill att vi ska se framåt, säger den nya sektorschefen för barn och ungdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om