- Vi tittar just nu över den totala fyspolicyn. En del räddningstjänster i Sverige har mer åldersrelaterade tester och det kan vara en bra väg att gå, säger Ulf Andersson.
Som det är nu så ska den som vill bli deltidsbrandman i Finspångs kommun gå åtta minuter på ett löpband med 14 graders lutning i en konstant hastighet av 5,6 kilometer i timmen. 24 kilos packning fästs också på ryggen över den något otympliga overallen.
Jävlaranamma behövs
- Egentligen tycker jag inte att det är några orimliga krav. Men det är många som har prövat som inte klarar av testet. Mycket sitter nog i huvudet, med lite jävlaranamma så ska en normalt tränad person klara av det.
Bristen på deltidsbrandmän gör att Ulf Andersson vid nästa Samverkansmöte i början av maj kommer att föreslå en förändring.
- Mitt förslag är att vi inför åldersrelaterade tester där de som är 30-35 år gör testet med 5,4 kilometer i timmen och sedan sjunker hastigheten ytterligare ju äldre man är. Vi har just nu sex man i Rejmyre som tränar för att klara testet.
Även det årliga testet när man är färdig deltidsbrandman kommer i sådana fall att förändras.
4,5 kilometer per timme
- Nu är det 4,5 kilometer i timmen som gäller i den årliga statuskollen. Jag vill att även det testet ska gå efter ålder. Det gör att vi får en bättre koll och bättre tränade deltidsbrandmän.
Vissa stationer låter de blivande deltidsbrandmännen göra det första testet på 4,5 kilometer i timmen.
- Det är jag helt emot. Då blir nivån för dålig från start.
I skrivande stund fattas det två deltidsbrandmän i Rejmyre och en i Hällestad. Vid full bemanning så ska varje enhet bestå av tolv deltidsbrandmän.
Flera krav
- Får jag som jag vill så minskar risken för att vi ska behöva lägga ned någon deltidskår, säger räddningschefen Ulf Andersson.
Det räcker inte med att få godkänt på fystestet för att få bli deltidsbrandman. Egenskaper som stresstålighet, klara av att arbeta med skadade och sjuka människor samt vara simkunnig är också krav som ställs. Även en läkarundersökning med EKG-test genomförs.